Dit zijn de meest rendabele frietchinezen in Vlaanderen

Stockfoto: Belga / ANP
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Hoe Belgisch frieten ook zijn, onze lijst van 20 meest rendabele Vlaamse frituren bevat ook vijf eethuizen die worden uitgebaat door mensen van Aziatische origine, de zogenoemde frietchinezen.

Volgens het van Dale-woordenboek is een frietchinees een ‘Aziatische, frituuruitbater’. Het neologisme werd in 2012 Vlaams woord van het Jaar. De koploper bij de frietchinezen in onze lijst (zie onderaan) is het nummer vijf. Frituur ’t Rond Punt in Tienen heeft Zhao Shanshan (27) als bestuurster. Het eethuis werd initieel opgericht door Carine Cuypers, maar vanaf 2014 ­werden twee Chinezen zaakvoerders. Zhao Shanshan kwam in het najaar van 2021 aan het roer.

Dat ’t Rond Punt nauwelijks 25.000 euro personeelslasten heeft voor nog geen anderhalve werknemer, hoeft geen ver­bazing te wekken. Nog meer frituren hebben lage personeelslasten. “Je kijkt beter naar het aantal oprichters van de vennootschap”, zegt Pascal Flisch van Trends Business ­Information. “Zij werken vaak mee op zelfstandige basis. Die bedragen komen niet bij de personeelslasten. Typisch voor kleine bedrijven is dat je niet weet hoe hoog die zijn.”

Frieten met sushi

Op de tiende plaats vinden we Frituur ‘t Specialleke, met vestigingen in As en Maaseik. De achterliggende vennootschap heet BV Zhao, en die heeft als zaakvoerders Feifei Zhao (37) en Hangao Zhao (41). De oprichter in de lente van 2013 was Xiadong Zhao (50), geboren in China. Een tekst in juni 2021 in Het Belang van Limburg vermeldde een nieuw initiatief van Frituur ‘t Specialleke. Feifei Zhao en haar neef Jian Wang kwamen daarbij aan het woord. Ze zouden voortaan ook frieten met sushi verkopen. De krant citeerde Feifei Zhao: “Frieten met sushi serveren is een volledig nieuw concept. Iemand moet de eerste zijn. Sushi is een Japans gerecht, maar van oorsprong Chinees. Ik kom uit China.”

Beste frituur van Zottegem

Ook het nummer elf, Frituur Happy in Zottegem, heeft ­Chinese roots, met Lu Lu Jiao (43), geboren in Kortrijk, en haar echtgenoot Qiu Junfeng (40), geboren in China. Frituur Happy werd door de lezers van Het Nieuwsblad vijf keer op rij verkozen tot de beste frituur van Zottegem. Zaakvoerder Qiu Junfeng stond ook mee aan de wieg van Frituur Happy in het naburige Erpe-Mere, met als bestuurder vandaag Tong Philippe Lu. Ook Happy in Erpe-Mere werd al enkele jaren verkozen tot beste frituur van de gemeente. Vorig jaar kreeg Happy de onderscheiding nog eens van de lezers van Het Nieuwsblad.

Het nummer 15 in onze lijst is frituur Chanry. Het letterwoord knipoogt naar de initiële oprichters in 1989, Chantal Vanlee en Richard Gijbels. In september 2013 werden Chen Wu (50) en Zhang Daihong (47) de zaakvoerders. Naast een frituur in Kermt bij Hasselt, hebben de Chinezen een tweede Chanry-eethuis in het nabije Herk-De-Stad.

Het nummer 16, frituur ’t Brochetje in Lovendegem, is de vijfde en laatste frietchinees in onze top 20. De uitbaters Lin Iyh Day (42), geboren in Nederland, en Qiu Shuang Miao (42), geboren in China, startten in 2005 in de Antwerpse gemeente Dessel met een frituur en Chinese wokzaak De Kolk. Sinds 2013 zijn ze gevestigd in het Oost-Vlaamse Lovendegem, deelgemeente van Lievegem.

Lees hier de top 20 en de succesformule achter de twee meest rendabele Vlaamse frituren

Lees ook: van beste van België tot louter vegetarische frituur

Partner Content