Van beste van België tot louter vegetarische frituur
Al de twintig meest rendabele frituren in onze lijst hebben een goede solvabiliteit, die zelfs ruimte laat voor aardige dividenduitkeringen, voor wat doorgaans in omzet een relatief beperkte activiteit is. Het toont hoe een eethuis uitbaten met hard werken voldoende rendabel kan zijn. Na het duo koplopers De Meersbloem en Bellegems Friethuisje volgt een breed spectrum van vaak heel creatieve frituren, verspreid over heel Vlaanderen.
De Bosrand in Sint-Michiels nabij Brugge is het nummer vier in onze lijst. In 2017 werd het eethuis verkozen tot ‘beste frituur van België’. De frituur viert dit jaar haar vijftigjarige bestaan. Sinds 2002 is de familie Sanctorum de eigenaar. “Wat maakt Frituur Bosrand zo populair?” kopte de Krant van West-Vlaanderen begin januari 2022. “Ons geheim? Voor iedereen een vriendelijk woord. We bakken de frietjes volgens de regels van de kunst en werken met heel proper plantaardig vet. Heel veel bereidingen – zoals stoofvlees, vol-au-vent en balletjes in tomatensaus – worden in huis bereid”, verklapte zaakvoerster Cindy Sanctorum (50). Cindy startte op haar zeventiende als jobstudent in De Bosrand “en bakt de frietjes nog altijd knapperig en goudbruin”, stelde de Krant van West-Vlaanderen vast.
Lees meer: de top 20 en de succesformule achter de twee meest rendabele frituren in Vlaanderen
‘Gedaan met Bicky Burgers’
Op nummer acht vinden we Fritbar. De zaak in hartje Brugge mikt met een Engelstalige website en een wat duurder gamma op de toerist. De vennootschap achter de frituur is BV Soteria Consult en de bestuurders zijn het echtpaar Ahmed Mardan (36) en Parasto Parhizkari (34), geboren in Iran. Haar ouders hebben Frituur Shana aan het Belfort van Brugge. De website toont creatieve, speelse gerechten en een mooi interieur. De Nederlandse krant Provinciale Zeeuwse Courant bracht in de winter van 2020 een bezoek aan Fritbar. “We zijn geen ordinaire frituur meer”, aldus de uitbaters. “Gedaan ook met de Bicky Burgers. Je krijgt hamburgers die vers op de plaat zijn gebakken. Ons stoofvlees is gemaakt volgens een zelfbedacht recept, in samenspraak met de traiteur”.
In Boechout werd Frietstop 2530 verkozen tot beste frituur, door de lezers van de krant Het Nieuwsblad. De zaakvoerders Pieter-Jan Van Tendeloo (39) en Romy De Rydt (37) tonen hoe een carrièreswitch succesvol kan zijn. De voormalige vrachtwagenchauffeur startte in de winter van 2018 met Frietstop 2530 (de postcode van Boechout), en nestelt zich op plaats nummer negen in onze lijst. Bij de opening in de winter van 2018 verklaarde Pieter-Jan Van Tendeloo aan Het Nieuwsblad de reden voor de start. “Een frituur is de enige horecazaak die je met relatief weinig personeel kan beredderen. En omdat ik verzot ben op frietjes”.
Frieten in een treinwagon
De Lekkerbek, het nummer twaalf in onze lijst, is de beste frituur van Zelzate – toch volgens de lezers van Het Nieuwsblad. De zaakvoerders Dario Tielen (29) en Inne Victor (24) hadden voordien een ijskar, die rondreed in Zelzate, Assenede en Wachtebeke. Nadien openden ze de frituur, met ‘Verse frietjes uit de polders van Zelzate’. Het duo werd door Open Vld in 2023 ook verkozen tot ondernemers van het jaar in Zelzate.
Op plaats nummer 14 vinden we frituur Dipu in Oostkamp. De uitbaters zijn de Indiase Bipu Lekraj, Chandni Kakkar en Kumar Vinod. Ook dit eethuis heeft geen personeelslasten, want de zaakvoerders werken in de frituur. Bipu Lekraj woont sinds zijn drie jaar in België, liet hij in de zomer van 2019 weten aan de Krant van West-Vlaanderen. “Het was van kleinsaf mijn jongensdroom om een frituur open te houden”.
De hekkensluiter in onze lijst heeft een opmerkelijk decor. De Frietwagon aan het station van het Vlaams-Brabantse Halle onderging in 2021 een grondige transformatie. Sindsdien ontvangen de zaakvoerders Christophe De Ridder (48) en Nathalie Leonard (45) hun klanten in een eethuis dat eruitziet als een treinstation van een halve eeuw geleden. De toog kreeg de vorm van een treinwagon, met onderaan echte wielen. Het koppel staat sinds 2001 achter de friteuse. Christophe is kok van opleiding. “Bij ons kan je veel meer eten dan een pak frieten met een frikandel”, verklapte het koppel aan Het Nieuwsblad eind vorig jaar. In de Frietwagon is bekend voor zijn eigen bereidingen van hamburgers, stoofvlees, slaatjes en pasta’s.
Veggie in Gent
Gent telt met drie frituren in onze lijst het grootste aantal rendabelste frituren in de Vlaamse steden. Twee van de drie scoren bovendien met onder andere een vegetarisch gamma. De Frietschap, met als zaakvoerders Sam Zahedi (31) en Dimitry Vereecke (42), heeft twee frituren in Gent. De zaak aan de Rooigemlaan werd al enkele maanden na de opening in het najaar van 2017 uitgeroepen tot beste frituur van Gent. Vandaar de reclame op de website: ‘De beste frieten van Gent – gene zever!’ De Frietschap heeft veel aandacht voor veggie en vegan en ‘focust op het duurzame aspect en wil de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houden’.
Volledig vegetarisch is Sympa. Het ‘bekendste frietkot van Gent’, al 71 jaar in bedrijf, werd vorig jaar in een nieuw kleedje gestoken. De zaak aan het plein Bij Sint-Jacobs wordt uitgebaat door de familie Kirer, met de drie broers Bayram (47), Sükrü (45) en Selim (31) als bestuurders. Zij begonnen aan het einde van de jaren negentig elders in Gent een frituur. Vlakbij, aan het Walter De Buckplein, hebben ze nog een tweede zaak: Frituur bij Sint-Jacobs.
Sympa serveert sinds vorig jaar nog alleen vegetarische en vegan snacks en frieten, behalve tijdens de Gentse Feesten. “Na lang experimenteren smaakt de stoverijsaus zoals vroeger”, meldden de broers bij de heropening van het frietkot in april vorig jaar. “Gent is een veggiestad”.
De derde Gentse frituur, op plaats 19, is Frituur Frans Hooiaard. Die opende in het voorjaar van 2016 in de voormalige slagerij van Frans Van Kerrebroeck. Die maakte blijkbaar de beste ‘broodjes gekapt’ van Gent. Initieel serveerde ook de frituur die, maar volgens de website staan die nu niet langer op het menu. De zaakvoerders van Frituur Frans Hooiaard zijn Lennert Keyen (28) en Frédéric Gregori (39).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier