Colruyt herstructureert bij Dreamland en Dreambaby, 192 jobs op de tocht: ‘Andere maatregelen bleken onvoldoende, we moesten ingrijpen’

Colruyt-CEO Jef Colruyt -- Foto door ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De retailgroep Colruyt voert bij speelgoedwinkelketen Dreamland en babywinkel Dreambaby een herstructurering door. Eén van de 48 winkels van Dreamland en 5 van de 32 vestigingen van Dreambaby zouden sluiten en tot 192 jobs geschrapt worden. Dreamlands rivaal ToyChamp verwerft bovendien 75 procent van de aandelen van de speelgoedwinkelketen.

In een persbericht licht Jef Colruyt, CEO van Colruyt Group, de beslissing toe: “Dit is voor ons als directie een moeilijke overweging geweest. We zijn er echter van overtuigd dat een dergelijke intentie ervoor kan zorgen dat de sterke merken van Dreamland en Dreambaby een toekomst zullen hebben in deze sterk evoluerende marktcontext.”

“We zijn ons volledig bewust van de menselijke en sociale gevolgen van deze intentie tot herstructurering, en we gaan er dan ook alles aan doen om constructief samen te werken met alle betrokken partijen en de medewerkers de nodige begeleiding te bieden”, verzekert Colruyt.

Lees hieronder verder

Dreamland-winkels blijven woensdag dicht

De 48 winkels van Colruyt-dochter Dreamland blijven woensdag de hele dag dicht. Dat heeft de speelgoedwinkelketen laten weten. “Zodat we onze medewerkers alvast de nodige eerste ondersteuning kunnen bieden”, laat de keten weten in een e-mail aan klanten. Volgens een woordvoerster van Colruyt zullen ook de 5 Dreambaby-winkels die zouden sluiten gesloten blijven. De 27 andere vestigingen van de babywinkelketen zouden woensdag wel nog openen.

COO Stefan Goethaert: ‘We moesten ingrijpen’

Stefan Goethaert, COO van Colruyt, reageerde voor de camera van Kanaal Z: “We hebben een aantal maatregelen genomen de voorbije maanden. Dat ging dan onder andere over assortiment of minder rendabele activiteiten die zelfs gestopt werden. Maar dat was niet voldoende. Daarom hebben we nu de beslissing genomen om, na toch een grondige evaluatie, een stap verder te gaan en deze herstructurering aan te kondigen.”

“Het is een heel moeilijke sector. We moesten wel degelijk ingrijpen,”, aldus nog Goethaert. “Anderzijds is ToyChamp een speler die de markt heel goed kent. We zijn ervan overtuigd dat er terug een toekomst is voor Dreamland.”

Financiële details over de deal, die tegen eind dit jaar rond zou moeten zijn, geven de beide partijen niet vrij. Dreamland zal blijven bestaan “als merk en als juridische entiteit en werkgever”, zegt Colruyt. Het huidige management blijft op post.

Rivaliserende speelgoedwinkelketens

Dreamland en Dreambaby, die samen 1.100 medewerkers tellen (800 bij Dreamland en 300 bij Dreambaby), zijn al een tijdje op de dool. Ze opereren “in een uitdagende markt die wordt gekenmerkt door stijgende concurrentie, volumes die onder druk staan, een verschuiving van offline- naar onlineconsumptie en veranderd klantengedrag”, klinkt het in een persbericht.

Het feit dat mensen hun speelgoed meer en meer online inslaan, en dan vooral bij e-commercetitanen als bol.com en Amazon, speelt een grote rol bij de omzetdaling van beide ketens. Daarbovenop vreet de inflatie bij beide merken aan de verkoop en de winsten.

Lees ook:

Kaart: deze zes winkels zouden kunnen sluiten

Familiebedrijf ToyChamp

Dreamland-overnemer ToyChamp, opgericht in 2001 door CEO Koen Nolmans samen met zijn broers, is een Belgisch familiebedrijf.

De voormalige concurrent van Dreamland, met hoofdkwartier en distributiecentrum in Genk, bezit 33 speelgoedwinkels: 9 in België (in de provincies Antwerpen en Limburg) en 24 in Nederland.

Het bedrijf van oprichter en CEO Koen Nolmans telt in totaal 450 werknemers.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content