Starter van de week: Botronics maakt slimme golfkarren
Golfers hoeven binnenkort niet langer te sleuren met clubs en ander materiaal. Botronics heeft een autonoom wagentje ontwikkeld dat hen volgt op de golfbaan. Volgens de Nijvelse start-up wordt de trolley op termijn slimmer, waardoor hij advies kan geven als een echte caddie.
Hoe is het idee ontstaan?
“Dat gebeurde toen ik een zelfrijdende Tesla uittestte”, zegt CEO en medeoprichter Eric Piraux. “Als we een auto autonoom kunnen laten rijden, waarom dan geen golfkar? Een jaar later, in december 2022, werd Botronics geboren.”
Hoe werkt het precies?
“We hebben een tiental prototypes ontwikkeld en verkocht. Die zijn uitgerust met een computer en camera die de golfer autonoom over de baan volgen. De informatie wordt opgeslagen in een smartbox. Ook nemen we de feedback van de golfers mee en blijven we samen met hen experimenteren.
“Volgend jaar moet een eerste volledig autonome versie op de markt komen die de golfer op de baan volgt, op hem wacht wanneer hij de green verlaat en al zijn technische bewegingen filmt. Het uiteindelijke doel is een golfkar die zich gedraagt als een professionele caddie en gepersonaliseerd advies geeft, afhankelijk van het terrein en de afstand, gebaseerd op ervaringen en opgeslagen informatie. Het moet een digitale assistent worden, inclusief een videoanalyse van de bewegingen van de speler.”
Kan de technologie ook in andere domeinen worden gebruikt?
“We zijn een sporttechnologiebedrijf, maar het is onze ambitie elke mogelijke machine autonoom te maken. De smartbox zou ook andere toepassingen kunnen hebben, bijvoorbeeld in groenbeheer of groenonderhoud. Met de golftrolley kunnen we experimenteren, omdat de risico’s tot een minimum zijn beperkt: geen openbare ruimte, weinig mensen, grote open ruimtes en een bekend terrein, want de 45.000 golfbanen in de wereld zijn in kaart gebracht en worden regelmatig bijgewerkt.”
Geniet u externe financiering?
“We hebben al eens 170.000 en 526.000 euro opgehaald bij familie, vrienden en businessangels. Van het Waals Gewest hebben we een half miljoen euro gekregen in de vorm van subsidies en terugbetaalbare voorschotten als onderdeel van Win4Company, een programma om onderzoek te ondersteunen. Eind dit jaar lanceren we een crowdfundingcampagne. We hopen op 2 tot 3 miljoen euro om de verdere commercialisatie in goede banen te leiden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier