Bijna helft minder gedwongen ontslagen bij Bekaert

© belga

Bekaert brengt het aantal gedwongen ontslagen bij de herstructurering in België terug van 609 tot maximaal 324. Dat meldt de staaldraadfabrikant zelf.

Directie en vakbonden bij Bekaert bereikten in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord over het sociaal plan. Dat plan werd vrijdagvoormiddag aan het personeel bekendgemaakt. Het belangrijkste resultaat van de onderhandelingen bestaat erin dat er in Zwevegem, Deerlijk en Ingelmunster uiteindelijk geen gedwongen ontslagen vallen voor arbeiders.

De directie van Bekaert meldt vrijdag in een toelichting dat het plan “beantwoordt aan de prioriteiten die van bij het begin van het overleg werden vooropgesteld door de directie”. Dat betekent volgens de directie dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt wordt, en een goed sociaal plan uitgewerkt werd voor de getroffen werknemers “met uitdrukkelijke aandacht voor ondersteuning naar hertewerkstelling”.

Het verminderen van het aantal gedwongen ontslagen gebeurt door het optimaal benutten van interne mutaties, een raamakkoord voor vrijwillige vertrekkers, het niet verlengen van tijdelijke contracten en een brugpensioenregeling (waarvan de minimumleeftijd verder afgestemd wordt met het ministerie van Werk).

De Coninck tevreden

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) liet alvast haar tevredenheid blijken over het bereikte akkoord tussen bonden en directie. Ze is in de eerste plaats blij dat zowel vakbonden als directie haar signaal over langer werken ter harte hebben genomen, en dat ze niet langer een verlaging van de brugpensioenleeftijd tot 50 jaar vragen. “Nu het plan is goedgekeurd, moeten we zorgen voor de opleiding van de werknemers die ontslagen worden, om hen te helpen zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden,” aldus de minister.

Brugpensioen

Dat de leeftijd voor het brugpensioen niet verlaagd werd, betekent evenwel niet dat er geen personeel met brugpensioen kan. In de vestiging in Aalter zouden 77 werknemers met brugpensioen kunnen op de leeftijd van 52. Zeker is dat niet, want daarvoor moet minister De Coninck haar goedkeuring geven. In totaal komen er 124 werknemers in aanmerking voor brugpensioen. In de vestiging in Ingelmunster gaat het om 21 werknemers die verplicht met brugpensioen zouden gaan op de leeftijd van 55. In Zwevegem zouden 26 werknemers vrijwillig met brugpensioen kunnen, voor 6 bedienden op de leeftijd van 58, voor 20 arbeiders op de leeftijd van 56.

Twee keer staking
De onderhandelingen voor een sociaal akkoord bij Bekaert, dat begin februari een zware herstructurering aankondigde waardoor aanvankelijk 609 banen op de tocht kwamen te staan, liepen allesbehalve soepel. De standpunten van bonden en directie lagen lange tijd ver uit elkaar, zodat er een sociaal bemiddelaar aan te pas kwam. Dat gebeurde nadat het personeel twee keer een 24 urenstaking hield, als waarschuwing naar de directie toe. (Belga/BO/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content