Belgische tech breekt record met 1,428 miljard euro opgehaald kapitaal
Op anderhalve week van het einde van het jaar mag al gezegd worden dat 2024 een boerenjaar was voor de Belgische tech. Met bijna anderhalf miljard euro – biotech niet meegerekend – opgehaald durfkapitaal breekt de sector na een stevige dip in 2023 net het vorige record van 2022. De grootste ronde was voor het Gentse hoteltechbedrijf Lighthouse.
Volgens de berekeningen van de technologiefederatie Agoria, die de cijfers over kapitaalrondes van Belgische techbedrijven al jaren bijhoudt, staat de teller van opgehaald kapitaal door Belgische techbedrijven in 2024 vandaag op 1,428 miljard euro. Dat is haast het dubbele van de 738 miljoen euro van 2023, en nipt meer dan het vorige record van 2022.
Tussen 2018 en 2022 steeg de som aan opgehaald kapitaal door Belgische groeibedrijven stelselmatig, culminerend in 1,411 miljard euro in 2022. Vorig jaar werd dat bedrag gehalveerd, en nu veert het Belgische ecosysteem weer op. “Dat gebeurt in een sneller tempo dan in heel wat andere Europese ecosystemen”, zegt Frederik Tibau, die als expert digital innovation & growth bij Agoria de cijfers analyseerde.
We hebben de economische crisis na 2021 wat later gevoeld dan de rest van Europa, maar we zijn er vervolgens sneller van hersteld, verklaart Frederik Tibau: “Dat komt deels door de sterke veerkracht van onze sector, maar ook doordat Belgische investeerders doorgaans voorzichtiger zijn en vooral inzetten op bedrijven met sterke fundamentals. In grote markten, zoals Parijs en Berlijn, waren de bedrijfswaarderingen vóór de crisis vaak te hoog, wat in België veel minder het geval was. Ook Nederland kende dit jaar een moeilijker parcours voor funding en herstelt trager dan ons land. Vooral kleinere ecosystemen, zoals België, Ierland en Noord-Europa, blijken sneller op te veren.”
Meer kapitaal, minder deals
Welke bedrijven hebben bijgedragen aan die opleving? Agoria heeft een top twintig samengesteld (zie tabel). Biotechbedrijven zijn niet meegerekend, die sector is een ecosysteem op zich. “Ook de aandelenverkopen voor 550 miljoen euro van team.blue en 500 miljoen euro van Odoo heb ik niet meegerekend, omdat het niet om nieuw opgehaald kapitaal gaat”, zegt Frederik Tibau. “Enkele andere speciale gevallen rekende ik er wel bij. Cohousingplatformen als Cohabs en Coloc Housing investeren een groot deel van hun opgehaalde kapitaal in vastgoed, maar worden toch meegenomen in de ranglijst, omdat het digitale marktplaatsen zijn. Ecostal, dat dit jaar de grootste Waalse ronde realiseerde, is van oorsprong een zonnepanelendistributeur, maar richt zich ook sterk op innovatieve oplossingen voor energieopslag en slimme laadinfrastructuur. Tree Energy Solutions focust op groene waterstof via hightechprojecten en behoort daarmee tot de cleantechsector (die bijdraagt aan een schoner milieu en de energietransitie, nvdr). In dat bedrijf staat technologie duidelijk centraal.”
Ondanks de bijna verdubbeling van het opgehaalde kapitaal, zijn er minder deals afgesloten dan in 2023. Agoria turfde 125 rondes in 2024 tegenover 155 rondes vorig jaar en zelfs 191 rondes in 2022. “Hoewel het aantal deals daalt, worden de rondes groter, een teken van een rijper ecosysteem. Dat zien we in heel Europa”, zegt Frederik Tibau. “Gent is onmiskenbaar de Belgische techhoofdstad van het jaar. 26 Gentse techbedrijven haalden samen 520 miljoen euro op, goed voor een derde van het totale bedrag voor België (biotech niet meegerekend, nvdr).” Je zou kunnen zeggen dat het Gentse Lighthouse, dat met 350 miljoen euro tekende voor de grootste ronde van het jaar, het beeld vertekent, maar volgens Frederik Tibau klopt dat niet. “Zelfs zonder het bedrag van Lighthouse haalde Gent nog altijd het meeste kapitaal op in 2024.”
Wallonië, dat met Odoo een van de meest waardevolle en veelbelovende Belgische techbedrijven huisvest, en Brussel blijven wat achter in 2024. “Vlaanderen is goed voor iets meer dan 1 miljard euro van het opgehaalde kapitaal, terwijl Wallonië 190 miljoen euro en Brussel 150 miljoen euro laten optekenen. De investeringen in techbedrijven stijgen er in een trager tempo, wat erop wijst dat die ecosystemen nog niet dezelfde maturiteit en veerkracht hebben bereikt.”
België niet langer sterkhouder in fintech
Welke sectoren doen het goed? “Alles wat met energie, cleantech en climatetech te maken heeft, steekt er met kop en schouders bovenuit, net als elders in Europa.” Frederik Tibau verwijst onder meer naar de rondes van Tree Energy Solutions, Ecostal, Entropia, Bnewable en MobilityPlus. Ook hospitalitytech (Lighthouse) en proptech (Cohabs), technologie voor de vastgoedmarkt, zijn populair.
“Opvallend is dat er in 2024 geen enkele grote ronde van een fintechbedrijf (technologie voor de financiële sector, nvdr) was, zeker omdat Europa een fintechcontinent is”, merkt Frederik Tibau op. “België heeft zijn historische positie als sterkhouder in fintech – denk aan bedrijven als Swift, Euroclear, Clear2Pay en later aan Qover, iBanfirst en Keyrock – de afgelopen jaren wat kwijtgespeeld. Het is nog maar de vraag of België die rol opnieuw zal kunnen opeisen. Zeker omdat het afgelopen jaar heel wat Belgische fintechbedrijven werden overgenomen door grote buitenlandse bedrijven.”
‘Alles wat met energie, cleantech en climatetech te maken heeft, steekt er met kop en schouders bovenuit’
Frederik Tibau, Agoria
In dat rijtje passen de overnames van Dexxter en Bizzcontrol door het Noorse Visma, Isabel door het Nederlandse Wolter Kluwer en Metamaze door het Britse Duco. “Liggen andere bedrijven op vinkenslag om de Belgische expertise op te slorpen?” vraagt Frederik Tibau zich af.
Er ontstaat een kloof tussen toptechbedrijven en ondernemingen die trager groeien. Dat merk je aan de moeilijke overgang van de laatste ronde met zaaigeld – de meer risicovolle investeringen in het begin met kleinere bedragen tot een miljoen – naar de eerste grote kapitaalronde.
“We horen van heel wat start-ups dat investeerders steeds vaker een half miljoen euro jaarlijkse recurrente inkomsten vragen voor een zaaironde”, stelt Frederik Tibau. “Daardoor hebben jonge bedrijven het moeilijker om geld op te halen, terwijl durfkapitaalinvesteerders vooral concurreren om de start-ups met de sterkste fundering. Bovendien kunnen in het gros van de gevallen heel grote kapitaalrondes (pakweg boven 40 miljoen euro, nvdr) nog niet door Belgische fondsen worden getrokken.”
Vooruitblik
Frederik Tibau kijkt met optimisme naar 2025 en verwijst naar de recente analyse van het investeerdersnetwerk Syndicate One, dat met het State of The Belgian Tech-rapport een duidelijk beeld schetste van het ecosysteem. Hoewel de Belgische techsector nog niet even matuur is als sommige andere ecosystemen, maakt hij wel een snelle groei door en begint hij vroegrijp te worden: “We zien grotere kapitaalrondes, ervaren oprichters die als investeerders terugkeren en een toenemende betrokkenheid van internationale durfkapitalisten”, legt hij uit.
Toch blijft er ruimte voor verbetering, vooral in de beschikbaarheid van groeifondsen. “Dat is een structurele uitdaging in heel Europa, waar onderontwikkelde kapitaalmarkten de uitbouw van grote techbedrijven beperken”, voegt Tibau toe.
Daarnaast wijst hij op het groeiende belang van serie-ondernemers die investeerder worden. Denk aan de voormalige oprichters van succesvolle techbedrijven zoals Henchman, Silverfin, Showpad, Netlog/Twoo en Rydoo. “Zij nemen niet alleen meer risico bij het ondersteunen van jonge bedrijven, maar brengen ook hun sectorexpertise en netwerken mee”, zegt Tibau. Investeringsfondsen en start-upstudio’s als Pitchdrive, Syndicate One, Entourage, StarApps en Welovefounders tonen volgens hem aan wat mogelijk is wanneer ervaring en kapitaal samenkomen. “Het resultaat? Ecosystemen zoals dat van Gent zitten volop in de lift, met het Wintercircus als kers op de taart”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier