Belgacom en Telenet duelleren voort
Belgacom en Telenet moeten hun tv-signaal ook aan andere operatoren leveren. Dat moet de concurrentie aanwakkeren. Maar de interesse is lauw.
Belgacom en Telenet moeten hun tv-signaal ook aan andere operatoren leveren. Dat moet de concurrentie aanwakkeren. Maar de interesse is lauw.
Sinds 30 november zijn in grote lijnen de voorwaarden bekend waaronder Telenet zijn tv- en internetdiensten aan derden moet doorverkopen. Dat is volgens de toezichthouder BIPT een grote stap om de vaste telecommarkt even concurrentieel te maken als de mobiele.
De openstelling van de kabel is maar één deel van de nieuwe BIPT-strategie. Ook Belgacom moet vanaf april of mei zijn internettelevisieplatform openstellen voor concurrenten. Bart Dom van de alternatieve operator Dommel schat de kosten van tv via het Belgacom-platform op 22 tot 23 euro per abonnee, terwijl de marktprijs volgens hem 12 tot 15 euro is.
“Gesteld dat je distributierechten hebt voor 70 zenders, dan heb je bij Belgacom maandelijks 110.000 tot 130.000 euro vaste kosten. Met de modem, de decoder en de installatievergoeding erbij moet je ongeveer 400 euro per klant voorfinancieren. Wie geen 50.000 of 60.000 klanten heeft, maakt geen kans”, meent hij.
“De enige manier om in televisie te groeien, is op de prijs spelen. Dat lijkt onmogelijk met wat nu op tafel ligt”, betoogt Joachim Slabbaert, operationeel directeur van EDPnet, de grootste onder de kleine alternatieve operatoren.
Bart Dom wijst erop dat een belangrijk element zelfs niet gereguleerd wordt: “Vroeger bestond er een regel die kabeldistributeurs verplichtte bepaalde kanalen uit te zenden. Nu is er nood aan het omgekeerde: een regel die essentiële zenders verplicht hun signaal aan een distributieplatform te leveren.” Daar komt het BIPT niet in tussenbeide.
Precies de onderhandelingen over distributierechten zijn een lastige zaak, bevestigt Andrew Turner, gedelegeerd bestuurder van WeePeeTV, het eerste Belgische platform voor ‘over the top’-internettelevisie, die over de gewone internetverbinding loopt en niet aangeboden wordt door de operator.
De enige spelers die mogelijk van de tv-regulering kunnen profiteren, zijn Mobistar en Base. Mobistar had eind september 30.554 tv-klanten via satelliet. In september kondigde Base aan dat het vijf jaar lang snel internet van Belgacom zou doorverkopen. Nu circuleert het gerucht dat Base geen gebruik zal maken van het gereguleerde televisieaanbod van Belgacom, maar dat het zal werken onder een afzonderlijk onderhandelde, commerciële overeenkomst. Dat zou betekenen dat er betere voorwaarden te krijgen zijn dan het gereguleerde aanbod.
Dat is misschien ook waar BIPT-voorzitter Luc Hindryckx naartoe wil. Hij rekent erop dat de openstelling van de kabel een opbod ontketent tussen Telenet en Belgacom. Bart Dom hoopt vooral dat ‘over the top’-televisie een succes wordt. Daardoor zouden kleine operatoren alvast niet zelf in tv moeten investeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier