Bart Tommelein (Open VLD): ‘Zwartwerk is niet meer van deze tijd’

© Belga

De zogenaamde ‘witte kassa’ is in opmars. Staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) uit zijn tevredenheid.

Intussen hebben al 9.126 horecazaken in ons land zich geregistreerd voor een witte kassa. Dat deelde staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) maandagochtend mee tijdens de opening van de Horecabeurs in Bredene. In een week tijd zijn er dus 2.000 registraties bijgekomen.

Het invoeren van een geregistreerde kassa is niet vrijblijvend, want er rest horecazaken nog vijf dagen om zich te registreren voor een witte kassa. Dan verstrijkt de deadline.

West-Vlaanderen en de kust

West-Vlaanderen blijft koploper met ongeveer 2.000 geregistreerde kassa’s, of meer dan de helft van de horecazaken. Dat stemde Tommelein tevreden, rekening houdend met de vele horecazaken aan de kust. Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen met respectievelijk 1.500 en 1.200 witte kassa’s.

Geen heksenjacht

Naar aanleiding van de opening van de zevende horecabeurs in Bredene trachtte Tommelein de sector er nog eens van te overtuigen dat er geen heksenjacht komt, maar hij noemde de witte kassa wel de grootste uitdaging van het laatste decennium.

“De witte kassa is geen repressiemiddel, maar een preventiemiddel. Ik begrijp de ongerustheid van de sector en we nemen die ernstig. We zullen de horeca niet in de steek laten.” “Dit jaar nog moeten goedkopere overuren, een versoepeling voor jobstudenten en flexi-jobs mogelijk zijn”, aldus Tommelein. “Zwartwerk is niet meer van deze tijd. Een witte horeca is belangrijk voor de werkgever, de werknemer én de belastingbetaler.”

Witte kassa overleven

De witte kassa, die in het leven werd geroepen om het zwartwerk in de horecasector in te dammen, botste jarenlang op fel protest bij vertegenwoordigers van diezelfde horecasector. Een witte kassa wordt voor vele zaken de doodsteek, luidde het her en der.

Dat werd in zekere mate bevestigd door professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt, die eind augustus 2014 de boekhouding van 250 horecazaken in Vlaanderen mocht bestuderen en daarbij voor het eerst inzage kreeg in de ‘zwarte boekhouding’. Volgens de professor krijgt een doorsnee brasserie met veel omzet en dus ook veel personeel (10 tot 49 werknemers) de zwaarste klappen door het invoeren van de witte kassa. “De bruto winst zal met meer dan 35 procent zakken. Zij hebben geen kans om de witte kassa te overleven,” aldus de professor in de Gazet van Antwerpen.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content