Arrest Hof van Casatie luidt einde sperperiode in

© Belga

Een arrest van het Hof van Cassatie luidt het einde van de sperperiode in. Handelaars kunnen voortaan het hele jaar door kiezen wanneer ze prijsverminderingen aankondigen.

Een arrest van het Hof van Cassatie luidt het einde van de sperperiode in. Dat vernam de krant De Tijd bij enkele advocaten. De krant meldt dat handelaars voortaan het hele jaar door zullen kunnen kiezen wanneer ze prijsverminderingen aankondigen.

In de sperperiode, de drie weken voorafgaand aan de koopjes, mogen handelaren geen prijsverminderingen aankondigen of afficheren. Warenhuisketen Inno werd daarvoor door het Brusselse hof van beroep op de vingers getikt. Het hof oordeelde dat het verbod verenigbaar is met de Europese richtlijn oneerlijke marktpraktijken. Volgens het hof van beroep is het verbod in de praktijk vooral bedoeld om de detailhandel te beschermen tegen promotie-acties van grote winkelketens, aldus De Tijd, en niet zozeer de consument.

In een arrest op 2 november oordeelde het Hof van Cassatie evenwel dat de regeling in België zowel handelaren als consumenten beschermt. Cassatie verbrak het arrest van het Brusselse hof van beroep. De Tijd vernam bij Peter Wytinck, specialist handelspraktijken bij advocatenkantoor Stibbe, dat de onwettigheid van de sperperiode dan “de enige mogelijke consequentie” is. Ook Tom Heremans van CMS De Backer vertelt de krant dat Inno in de praktijk “morgen met de solden beginnen” kan.

“Hof van Cassatie verwijst naar oude wet” (Unizo)

In zijn arrest over de sperperiode verwijst het Hof van Cassatie naar een oude wet. Dat zegt Luc Ardies van ondernemersorganisatie Unizo. Volgens sommigen betekent het arrest het einde van de sperperiode, maar volgens Ardies is het nog zo ver niet. “We kunnen nog juridische middelen inroepen”, zegt hij.

Volgens Ardies verwijst het cassatiehof naar de oude wet op de handelspraktijken in plaats van de nieuwere wet op de marktpraktijken. Waarom het dat doet, is voor Ardies “een raadsel”. Het arrest viel in een zaak rond winkelketen Inno, waarbij ook Unizo partij was.

De oude wet had als doel enerzijds consumenten te beschermen en anderzijds de kleine handelaars. De nieuwe wet is nadrukkelijk bedoeld om de kleinere modewinkels te beschermen, legt Ardies uit. Dat laatste is niet in strijd met de Europese richtlijn over oneerlijke handelspraktijken.

Ardies beseft dat de uitspraak van Cassatie zou kunnen leiden tot het afschaffen van de sperperiode. Toch blijft hij strijdvaardig. Er zal bekeken worden welke juridische middelen er kunnen worden ingezet. De wetgever zou volgens hem alvast verduidelijkingen kunnen aanbrengen in de wet.

Ondertussen blijft de huidige wetgeving gewoon gelden, benadrukt Ardies. Er loopt bovendien nog een zaak rond de keten Zeb, die ook tegen de sperperiode is gekant. De sperperiode begint op 6 december. (Belga/SD)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content