Arcelor Mittal maakt kans op 1,4 miljard euro door overschot emissiekredieten (BBL)

© belga

In plaats van effectieve reducties bij CO2-intensieve sectoren, brengt het Europese emissiehandelsysteem monsterwinsten voor individuele bedrijven met zich mee. Arcelor Mittal zou 1,4 miljard kunnen overhouden door een te gulle verdeling van de emissierechten. Dat klaagt Bond Beter Leefmilieu (BBL) dinsdag aan.

Een studie van de Britse organisatie Sandbag toont volgens BBL aan dat tien grote Europese bedrijven dankzij een overschot aan emissierechten in 2008 zo’n 500 miljoen euro winst konden opstrijken.

Jaarlijks moeten alle grote Europese bedrijven hun uitstoot “dekken” met de hun toegekende rechten. Een bedrijf dat meer CO2 uitstoot dan de rechten waarover het beschikt, kan rechten bijkopen op de internationale markt. Een bedrijf dat te veel rechten heeft, kan verkopen.

“De voorbije jaren deelde de overheid de emissierechten gratis uit. Met gulle hand zo bleek”, luidt het in een persbericht. BBL becijferde al dat de handel in emissierechten de Vlaamse grootindustrie de voorbije jaren 80 miljoen euro opleverde.

Door de economische crisis is volgens de milieuorganisatie het overschot aan verdeelde gratis emissierechten nog sterk toegenomen. “Een studie van Sandbag toont aan dat tien grote Europese bedrijven dankzij een overschot aan emissierechten in 2008 maar liefst 500 miljoen euro winst konden opstrijken. De komende drie jaar zou die winst kunnen oplopen tot 3,2 miljard euro”, aldus BBL.

ArcelorMittal is koploper bij de winstmakers. “Dat bedrijf zou in de periode van 2008 tot 2012 kunnen rekenen op een overschot van 100 miljoen ton emissierechten, goed voor 1,4 miljard euro”, stelt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content