Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Olieprijsoorlog dreigt: Saudi’s zetten Russische oorlogseconomie onder druk Ruslands oorlogseconomie steunt op olie-inkomsten, maar een dreigende productieverhoging door Saudi-Arabië kan de prijs doen kelderen. Ondertussen verwacht het oliekartel OPEC dat de wereldwijde vraag naar olie zal dalen. Waar gaat het heen met de oliemarkt, die geldt als graadmeter voor de wereldeconomie?
Video | Finance & Beleggen Video | Finance & Beleggen BEKIJK - Z-Beurs: Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) over de beursboom in november en de olieprijs Beursanalist Philippe Gijsels heeft het over de bijzonder succesvolle maand die november 2023 is gebleken voor de aandelenmarkten. Daarnaast komt OPEC+ aan bod.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Olieprijs zakt onder 81 dollar: ‘Binnenkort volgt echte lakmoesproef voor wereldeconomie’ De oliemarkt, een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van de wereldeconomie, blijft volatiel. Vandaag zakte de prijs voor een vat olie van de voor ons toonaangevende noordzeesoort Brent onder 81 dollar. Is het oliekartel OPEC+ gefaald in zijn opzet om de prijzen hoger te stuwen? We vroegen het aan Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid OPEC bant voor het eerst media van vergadering: ‘Spanningen tussen Saudi’s en Russen lopen hoog op’ Het oliekartel OPEC weert verschillende financiële media (Bloomberg, Financial Times, Reuters, Wall Street Journal) van zijn aankomende vergadering. "Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de 23 jaar dat ik verslag uitbreng over de organisatie", tweette de energiejournalist Javier Blas. Een officiële verklaring met betrekking tot de mediaban werd niet gegeven. Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild, kan niettemin bedenken wat er speelt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Olieprijs klimt weer, maar hoelang nog? ‘Match tussen OPEC+ en Federal Reserve zal over lot van wereldeconomie beslissen’ De onvrede tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië vindt zijn weerslag op de grondstoffenmarkt. De beslissing vorige maand van het oliekartel OPEC+, met Riyad als medeoprichter en Moskou als relatief nieuwe aanwinst, om de productie van ruwe olie terug te dringen, geldt als het beste bewijs van de verzuurde relatie tussen het streng islamitische koninkrijk en Washington. Intussen stijgt de olieprijs weer. Hoelang oefent dat geopolitieke schaduwtheater van oliespelers nog invloed uit op de wereldeconomie? Trends vroeg het aan Frank Vranken, hoofdstrateeg bij Edmond de Rothschild.