Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pieter Timmermans (VBO): ‘De Green Deal is geen groeimotor’ De landbouwsector is kritisch voor de Green Deal, die te strenge normen zou opleggen om de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Ook de rest van de economie heeft bedenkingen. Volgens VBO-topman Pieter Timmermans heeft de Commissie-Von der Leyen te weinig aandacht gehad voor de concurrentiekracht van de bedrijven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Grote industriële energieverbruikers trekken aan alarmbel: ‘Ons hart ligt in België. Maar we hebben energiezekerheid nodig’ Industriëlen met een grote energiefactuur krabben zich achter de oren. Ze betalen hun elektriciteit dubbel zo duur als in Frankrijk, ze moeten zwaar investeren in de energietransitie, ze vragen zich af of België straks nog genoeg betrouwbare elektriciteit kan opwekken en ze vinden geen houvast in het wispelturige energiebeleid. "Het breekpunt is dichtbij", zegt Axel Neirynck van Aluminium Duffel.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Adviezen voor beleggen Adviezen voor beleggen De 5 favoriete aandelen van... Patrick Casselman (BNP Paribas Fortis) Hoe vergaat het de beurshandel nu de rente voorbij haar piek lijkt? Trends.be polst wekelijks bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Nieuwe grondstoffenwet EU: ‘Visie en strategie, maar investeren we er wel genoeg in?’ Grillige geopolitieke protagonisten domineren te veel de productieketen van batterijen, elektrische wagens, windturbines en zonnepanelen, vindt de Europese Unie. Zo komen zo goed als alle verwerkte metalen die essentieel zijn voor de groene transitie, uit China. “Beetje ironisch dat we voor het zeldzame aardmetaal europium volledig afhankelijk zijn van het Middenrijk”, illustreert Brecht Seifi van de analytics-firma SAS. Het afhankelijkheidsvraagstuk is een van de aanleidingen voor de nieuwe kritieke en strategische grondstoffenwet van de EU. Dat wetsvoorstel stuit echter ook op wat bezwaren.