Zwaargewicht Wouter Devriendt gaat verzekeringsmakelaar AlliA leiden

Wouter Devriendt, toen Dexia-CEO | Foto: Belga, Nicolas Maeterlinck
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Bankier Wouter Devriendt, oud-topman van de restbank Dexia en van Europese reuzen als Unicredit en ABN AMRO, wordt CEO van de West-Vlaamse verzekeringsmakelaar AlliA. De benoeming zet de groei-ambitie van AlliA in de verf.

Begin februari raakte bekend dat de 56-jarige Vlaming Wouter Devriendt zijn werkzaamheden als bestuurder van de Nederlandse grootbank ABN AMRO stopzette. Het persbericht vermeldde dat Devriendt CEO zou worden bij een ander bedrijf in de financiële sector.

Weinigen zullen gedacht hebben dat Devriendt, ook al is hij een West-Vlaming uit Kortrijk, bij de verzekeringsmakelaar AlliA in Roeselare terecht zou komen. Devriendt is als bankier een absoluut zwaargewicht. Hij begon zijn carrière bij ABN AMRO, waar hij diverse functies vervulde. In 2005 ging hij aan de slag bij Fortis, waar hij onder meer belast werd met de integratie van ABN AMRO.

De meeste bekendheid in eigen land verwierf Devriendt als CEO van de restbank Dexia. Tussen 2016 en 2020 versnelde hij de afbouw van de activiteiten, waardoor de risico’s voor ons land sterk teruggedrongen werden. Na Dexia nam hij een topfunctie op bij de Italiaanse bankgigant Unicredit. De voorbije jaren was hij bestuurder bij ABN AMRO.

Snelle groei en overnames

Bij AlliA volgt Devriendt oprichter Joseph M. Lebon op, die voorzitter van de raad van bestuur wordt. AlliA is een West-Vlaams familiebedrijf dat sinds 1979 als onafhankelijke verzekeringsmakelaar hoofdzakelijk bedrijfsklanten bedient. AlliA voerde al die jaren een overnamebeleid, die de voorbije jaren in een stroomversnelling kwam. De voorbije vijf jaar deed AlliA maar liefst dertien acquisities.

Die snelle expansie werd mogelijk gemaakt door de intrede van de risicokapitaalverschaffer Apheon (het voormalige Ergon, uit de GBL-groep) in het kapitaal van AlliA. AlliA is intussen uitgegroeid tot de op één na grootste Belgische makelaar met een premieomzet van meer dan 700 miljoen euro en een commissieomzet van 65 miljoen euro. De onderneming telt meer dan 300 medewerkers. In het Groothertogdom Luxemburg is AlliA de marktleider.

“Dankzij de inbreng van Apheon is onze financiële overnamecapaciteit nu vrijwel onbeperkt”, zei Joseph Lebon recent in een gesprek met Trends. “Onze strategie bestaat erin verder door te groeien via overnames, zowel nationaal als internationaal.”

Ambitie in Zwitserland

De onderneming is sinds kort ook actief in Zwitserland. In 2022 zette de West-Vlaamse makelaar voet aan de grond in Zwitserland met de overname van Mestria uit Genève. Vorig jaar kwamen daar nog eens twee kantoren bij: HB Premium in Genève en Symphony Group in Lausanne. AlliA Insurance Brokers Suisse vertegenwoordigt daardoor nu al een premieomzet van 60 miljoen euro.

“In Zwitserland vinden we een markt die veel gelijkenissen vertoont met België”, aldus Lebon. “Er zijn verschillende talen en culturen, wat een complexiteit teweegbrengt die wij goed kennen. Maar in Zwitserland moet de consolidatie nog starten. Er zijn nog veel kleine makelaars actief, die geen opvolging hebben. Het is onze bedoeling daarin een actieve rol te spelen en een leidende broker in Zwitserland te worden.”

De benoeming van Devriendt zet in elk geval de groei-ambitie van AlliA in de verf. Naast Devriendt slaagde AlliA er vorig jaar ook al in toppers als Conny Vandendriessche (co-oprichter van House of HR) en Gert De Winter (voormalig CEO van de Zwitserse Baloise Group) als bestuurders aan te trekken.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content