ZO VINDT U EEN BESTAND OP UW PC SNEL TERUG
Zoeken naar een bestand op uw pc doet u wellicht via de zoekfunctie van Windows. Maar echt snel is die Windows Explorer niet. Een ‘desktop searcher’ blijkt een goed alternatief.
Met een desktop searcher doorzoekt u de harde schijf van uw computer. Dat gaat een stuk sneller dan met de traditionele Windows Explorer. Zo’n desktop searcher indexeert continu de inhoud van uw harde schijf. Daardoor verloopt het zoeken naar een bestand veel vlotter. Copernic Desktop Search was de eerste en is de meest uitgebreide. We testten de prerelease van versie 2.0. De nieuwe versie kent meer mogelijkheden dan zijn voorganger, maar het installatiebestand is dan ook heel wat groter: 4,23 MB versus 3,15 MB. Bovendien moesten we vrede nemen met een Engelstalige interface, terwijl de huidige versie 1.7 beschikbaar is in vijf talen, waaronder het Nederlands.
Drie zoekers in één
Voor de installatie moet u een ruimte van 17,5 MB hebben. U kiest best voor de typical configuration, waarbij de standaardinstellingen toegepast worden. Nadat Copernic Desktop Search geïnstalleerd is, vindt u dit programma terug als een aparte tool op de desktop. Maar u treft ook een nieuw zoekveldje aan in de taakbalk onderaan op uw scherm. Ook in Internet Explorer manifesteert Copernic zich als een extra werkbalk (inclusief een pop-upblocker en een rss-nieuwslezer). Die kwam er bij onze tests echter niet automatisch. We moesten hem via het menu Beeld, Werkbalken manueel selecteren, en vreemd genoeg dienden we de optie De werkbalken vergrendelen aan te vinken.
De interface van de nieuwe 2.0-versie is intuïtiever dan de vorige. Na de installatie begint het programma automatisch de inhoud van uw computer te indexeren. En dat kan uren duren, afhankelijk van het aantal en de grootte van de bestanden. Het vergt ook heel wat resources van uw pc. Daarom gebeurt de indexering alleen als u uw computer niet gebruikt. De wachttijd hiervoor is ingesteld op twee minuten, maar via Tools, Options, Indexing & Performance kunt u die wijzigen. De index wordt overigens permanent bijgewerkt. En de nieuwe 2.0-versie doet dit een stuk sneller en efficiënter dan de vorige.
In de praktijk
Stel, u bent op zoek naar een gemaakte offerte voor klant Bosmans. U hebt die offerte destijds gemaakt in MS Word en u hebt ze ook doorgemaild naar de klant. Maar waar is ze ook alweer gebleven? In het zoekveldje van Copernic kunt u uw zoekopdracht intikken. Handig is dat u hierbij met zoekoperatoren kunt werken, zoals and, or en not. Tikt u dus ‘offerte and Bosmans’ in, dan krijgt u meteen de resultaten te zien. Engelstalige spelfouten in uw zoekopdracht worden in versie 2.0 zelfs onderschept door de Did you mean-functie.
Gebeurt uw zoekopdracht in het All-scherm (nog een nieuwigheid in versie 2.0), dan wordt er gezocht naar onder meer Word-, Excel-, Powerpoint-, pdf-, muziek-, grafische en videobestanden die de woorden ‘offerte’ en ‘Bosmans’ bevatten (zowel in de bestandsnaam als in het bestand zelf). Daarnaast wordt er ook gezocht in uw e-mails, bijvoegsels en contactpersonen, en in de geschiedenis ( history) van uw internetbrowser. Handig is dat u onmiddellijk een preview van elk gevonden bestand te zien krijgt, zelfs voor foto’s en videofragmenten. En als u uw zoekopdracht wijzigt, worden de resultaten onmiddellijk aangepast.
In het Allscherm zijn al die zoekresultaten onderverdeeld per bestandstype. Maar u kunt ook naar een bepaald bestandstype zoeken. Daarvoor zijn er aparte schermen ( E-mails, Files, Music, Pictures enzovoort). Dat gaat sneller u krijgt meer Refineopties, zoals grootte en ouderdom. Ter info: in My searches kunt u veelgebruikte zoekopdrachten bewaren.
Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier