‘Zo eenvoudig moet het zijn’
Werd ook u onaangenaam verrast door de stijging van uw elektriciteitsfactuur? Op het internet kunt u op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier.
Op het internet vindt u websites waarmee u de prijzen van leveranciers van gas en elektriciteit kunt vergelijken. De VREG, voluit de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, reguleert de energiemarkt en informeert de consument daarover. De dienst stelt de V-test ter beschikking, een module waarmee gezinnen en alleenstaanden de elektriciteits- en aardgascontracten van alle energieleveranciers in Vlaanderen kunnen vergelijken. Ook zelfstandigen, vrije beroepers en kmo’s kunnen er terecht, zolang ze per jaar niet meer verbruiken dan 59.999 kilowattuur elektriciteit en 149.999 kilowattuur gas.
V-test
U kunt de V-test uitvoeren op www.vtest.be, of u kunt bellen naar het gratis nummer 1700. Sinds 2004 is de module al ruim 8 miljoen keer geraadpleegd. U vult wat gegevens in, zoals uw postcode, uw metertype en uw verbruik op de afrekening van uw leverancier. Dat resulteert in een overzicht van alle mogelijke contracten, zowel vaste als variabele. Voor elke leverancier ziet u of hij specifieke voorwaarden oplegt, hoelang het contract loopt, hoe groen de stroom is en hoeveel u volgend jaar betaalt als u een contract afsluit.
“De besparing kan van maand tot maand verschillen”, zegt Sofie Lauwaert, de communicatieverantwoordelijke van de VREG. “Maar gezinnen kunnen een gemiddelde jaarwinst van 95 euro voor elektriciteit en 155 euro voor aardgas realiseren – samen dus 250 euro. Voor kmo’s bedraagt het prijsverschil tussen de gemiddelde en de goedkoopste elektriciteitsleverancier 850 euro per jaar, voor gas is dat 705 euro.”
Maar hoe accuraat is dat resultaat? De V-test is erkend door de CREG, de federale Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. Hij wordt maandelijks aangepast aan de meest actuele prijzen. De VREG ontvangt die rechtstreeks van de energieleveranciers en voert daar naar eigen zeggen controles op uit. “Je krijgt altijd een zo goed mogelijke schatting”, zegt Lauwaert. “Maar verwacht geen exacte prijsvoorspelling van je eindafrekening. Dat is onmogelijk, omdat je verbruik en bepaalde prijsonderdelen door het jaar kunnen veranderen.”
De V-test heeft geen inzage in uw lopende elektriciteits- en aardgascontract. Een vergelijking met hoeveel u nu betaalt, is dus niet mogelijk. U moet die zelf maken. De module bekijkt alleen het aanbod van de energiecontracten voor nieuwe klanten, terwijl u wellicht op andere tarieven en voorwaarden hebt ingetekend toen u uw contract afsloot. Houd er ook rekening mee dat de V-test geen kortingen van leveranciers en tarieven van groepsaankopen verrekent in de resultaten.
Mijnenergie.be
Behalve de V-test zijn er nog initiatieven die u helpen bij uw zoektocht naar de voordeligste energieleverancier. Zo is er Mijnenergie.be, een on-linevergelijker die al tien jaar bestaat. Het is een onafhankelijk initiatief, dat erkend is door de CREG. De oprichter, Bertrand Rochez, werkte in het verleden als consulent mee aan de liberalisering van de energiemarkt. “Alle verbruikers kunnen bij ons terecht, zowel particulieren, zelfstandigen als bedrijven”, zegt hij. “De grootverbruikers die de prijzen niet online kunnen vergelijken, bieden we de mogelijkheid offertes aan te vragen bij de leveranciers van hun keuze.”
De module van Mijnenergie.be kunt u gebruiken om de prijzen van gas, elektriciteit of allebei in heel België te vergelijken. Energieleveranciers mogen via de website promoties aanbieden, en met de module kunt u kiezen of u de vergelijking met of zonder die kortingen wilt uitvoeren. Door een aantal vragen te beantwoorden, krijgt u enkel de resultaten te zien die voor u van toepassing zijn. Hebt u bijvoorbeeld aangegeven dat u niet via domiciliëring wilt betalen, dan worden kortingen voor die betaalmethode niet opgenomen in de resultatenlijst.
Mijnenergie.be biedt u ook de kans meteen over te stappen naar een goedkopere leverancier. De website biedt uitgebreide ondersteuning aan die de overstap moet vergemakkelijken.
Aanbieders.be
Een alternatief is Aanbieders.be. Ook die website richt zich tot particulieren en bedrijven in heel België. Ze kunnen er niet alleen terecht voor vergelijkingen van gas en elektriciteit, maar onder meer ook van telefonie, internet en televisie. De oprichter, Charles Dekkers, is van mening dat “van energieleverancier veranderen even gemakkelijk moet zijn als kiezen waar je met de auto gaat tanken. Je kiest op dat moment simpelweg de leverancier met de beste voorwaarden. Is het jaar om, of is je tank leeg, dan kies je opnieuw. Zo eenvoudig moet het zijn.”
Aanbieders.be wil u helpen bij die keuze. Dat gebeurt via een vergelijkingsmodule waarbij u rechtstreeks toegang krijgt tot kortingen van leveranciers. “Die promoties hebben een aanzienlijke impact, omdat een steeds kleiner deel van de totale elektriciteitsfactuur bestaat uit werkelijke energiekosten”, zegt Dekkers. Omdat Aanbieders.be de energieprijzen meteen inclusief kortingen afficheert, vermeldt de CREG het initiatief niet meer op zijn website. “Maar afgezien daarvan blijft Aanbieders.be een betrouwbare bron, die voldoet aan al onze andere vereisten”, zegt Annemarie De Vreese van de CREG.
U kunt er meteen doorklikken naar een voordelige leverancier in de resultatenlijst, maar de website biedt ook overstaphulp aan via e-mail en telefoon. Die dienstverlening is gratis. Aanbieders.be is een partner van verscheidene leveranciers en krijgt een kleine vergoeding voor elke klant die het aanbrengt. Elke maand helpt het zo 4000 klanten, volgens Dekkers.
Aanbieders.be heeft ook een factuurservice: als u uw gedetailleerde jaarrekening via e-mail of de post bezorgt, ontvangt u binnen de twee dagen kosteloos en vrijblijvend een overzicht met drie voordeligere alternatieven.
Energie-Vergelijker.be
Ook bij Energie-Vergelijker.be kunt u terecht voor een vergelijkbare test. Die is officieel erkend door de CREG en richt zich tot particulieren en bedrijven in heel België.
Roel Van Espen
“Van energieleverancier veranderen moet even gemakkelijk zijn als kiezen waar je met de auto gaat tanken” – Charles Dekkers, Aanbieders.be
“Verwacht geen exacte prijsvoorspelling. Dat is onmogelijk, omdat je verbruik en prijsonder-delen door het jaar kunnen veranderen” – Sofie Lauwaert, VREG
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier