WELKE ‘WITTE GIDS’ GEBRUIKT U BEST?
Een telefoonnummer opzoeken doet u uiteraard allang online. Het web telt diverse ‘witte gidsen’ voor België. Welke is de beste?
Wellicht kent u 1207, het nationale inlichtingennummer van Belgacom. Maar er is ook een gelijknamige website: 1207.be. U beschikt er over een aantal invulvelden, waaronder ‘naam’ en ‘gemeente’. Bent u niet zeker over de juiste schrijfwijze van de naam? Geen probleem. Bij twijfel tussen bijvoorbeeld Vanderstappen, Van der Stappen of Van Stappen tikt u gewoonweg ‘Van*stappen’ in. Zoeken op een gedeelte van een naam kan ook bij de gemeente of straat: bij een zoekopdracht in ‘Bru*’ wordt er gezocht in Brussel, Brugge enzovoort.
Wij lieten verschillende zoekopdrachten los op 1207.be, en merkten hier en daar een klein mankement. Zo kwamen we al eens een verkeerd gespelde naam tegen, en soms moesten we de precieze deelgemeente kennen vooraleer het telefoonnummer gevonden werd. Leuk is wel dat we via een stratenplan naar de juiste ligging konden zoeken. Maar onhandig is weer het feit dat de zoekresultaten als een grafisch bestand weergegeven worden: ze zijn dus moeilijker te kopiëren naar bijvoorbeeld een e-mailbericht. En soms werden ze beperkt in aantal (we kregen dan bijvoorbeeld enkel de eerste 40 resultaten te zien): dan moesten we onze zoekopdracht verfijnen met een voornaam of een straat.
De alternatieven
Belgacom.net en de website van Skynet bieden allebei eveneens een witte gids aan. Maar de motor hierachter is 1207.be. We werden hier dan ook geconfronteerd met dezelfde minpunten. Plus enkele andere tekortkomingen: geen opzoekfunctie in de hele agglomeratie, het ontbreken van een stratenplan en – het belangrijkste nadeel – het feit dat we niet op postnummer konden zoeken (dus enkel op gemeentenaam). Wél een voordeel ten opzichte van 1207.be: de zoekmodule is steeds terug te vinden bovenaan bij de zoekresultaten.
Daarnaast is er ook Wittegids.be van Promedia. Maar die vonden wij bij onze tests minder volledig dan 1207.be. Bovendien kan deze website niet altijd even goed overweg met ‘wildcards’ (bijvoorbeeld ‘Van*stappen’), en ook hier troffen we al eens een spelfout aan. Problemen met deelgemeenten ondervonden we niet. Bovendien: het aantal zoekresultaten is onbeperkt, ze worden als tekstbestand weergegeven en de zoekmodule bevindt zich altijd bovenaan. Ook kunt u een stratenplan opvragen, maar vooral handig is dat uw vroegere zoekopdrachten bewaard blijven.
Verder is er Infobel. U krijgt er afzonderlijke modules voor particulieren en ondernemingen. De databank van deze speler blijkt het beste gevuld te zijn, en het aantal zoekresultaten (in tekstformaat) wordt niet beperkt weergegeven. Andere sterke punten zijn de stratenplannen en de steeds aanwezige zoekmodule bovenaan. Wij troffen er overigens geen spelfouten aan. Er is echter een belangrijk nadeel: Infobel kan niet goed overweg met wildcards. En dat is erg vervelend als u niet zeker bent van de exacte schrijfwijze van een naam.
Omgekeerd zoeken
Het gebeurt al wel eens dat uw gsm of telefoon een gemiste oproep vertoont met een nummer dat u niet kent. Gelukkig laten de witte gidsen ook toe om ‘omgekeerd’ te zoeken, dus op telefoonnummer. Bij 1207.be moet u hiervoor op het telefoonicoon klikken. Bij Wittegids.be en Infobel vindt u eveneens een link om te zoeken op telefoonnummer. U doet er wel goed aan om het nummer steeds zonder spaties, puntjes of streepjes in te geven, want niet alle sites kunnen hiermee overweg. Uit onze tests bleek overigens dat gsm-nummers vrijwel nooit herkend worden: hiervoor lijken de drie sites dezelfde (beperkte) databank te gebruiken.
Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier