WEGWIJS IN HET ONLINEBANENLABYRINT

Roel Van Espen medewerker Trends

Wie een baan zoekt, kent maar beter zijn weg naar de juiste websites. Welkom in de wondere wereld van de jobplatformen, gespecialiseerde websites en mobiele apps.

De Belgische markt van de jobboards – websites die vacatures openbaar maken – wordt al jarenlang gedomineerd door dezelfde spelers: Vacature, StepStone, Jobat, Monster en de website van de VDAB/Le Forem. U kunt er gratis terecht in een databank met duizenden vacatures. Het aanbod kunt u uitgebreid filteren – bijvoorbeeld op functie of locatie – en nieuwe relevante aanbiedingen kunt u automatisch naar uw mailbox laten sturen. Op die websites kunt u ook uw cv uploaden, zodat bedrijven u kunnen contacteren. Daarnaast vindt u er vaak extra’s, zoals hulp voor de opmaak van een goed cv, tips om een vlot sollicitatiegesprek te voeren, informatie over lonen, en competentie- en persoonlijkheidstesten.

Met een vermoedelijk marktaandeel van 25 à 30 procent heeft de website van de VDAB wellicht de meest uitgebreide banendatabank, met bijna 110.000 vacatures. Bij StepStone telden we 6700 jobaanbiedingen en bij Jobat ongeveer 13.000. “Maar de dienstverlening van de VDAB gaat verder dan het verzamelen van werkaanbiedingen”, zegt woordvoerder ad interim Piet Cosemans. De VDAB zorgt er mee voor dat werkgevers werknemers met de vereiste vaardigheden op het spoor komen. De dienst helpt werknemers daarnaast om zich als een aantrekkelijke kandidaat te presenteren en werkgevers om zich als een begerenswaardige organisatie te tonen.

Grote en kleine websites

Naast de populaire platformen zijn er nog tal van kleinere vacaturewebsites. Ook de websites van uitzendkantoren en hr-dienstverleners hebben vaak een eigen banendatabank. Daarnaast vermelden bedrijven hun vacatures doorgaans op hun eigen website. Al die websites in het oog houden is onmogelijk, maar u kunt daarvoor een beroep doen op een zogenoemde aggregator of metazoeker, die het aanbod van meerdere jobboards verzamelt. Als u bijvoorbeeld op de homepage van AlleVacatures.be een zoekopdracht ingeeft, krijgt u vacatures van onder meer de VDAB, StepStone, Jobat en Vacature te zien.

AlleVacatures.be zoekt ook in de databank van Indeed. Dat is een aggregator die het aanbod van verschillende vacaturewebsites, uitzendbureaus en werkgevers verzamelt. Nieuwe vacatures die aansluiten bij de functie die u zoekt, kunt u automatisch laten versturen naar uw mailbox. Ook Careerjet doorzoekt grote en kleine jobboards en websites van uitzendkantoren en aanwervende bedrijven. Het vermelde aantal vacatures in België – bijna 228.000 – is echter onrealistisch. Geloofwaardiger zijn de bijna 23.000 vacatures van de metazoeker JoBBsquare, die u via het afgeleide BelgieVacature.be rechtstreeks kunt laten zoeken in het aanbod van verschillende werkgevers.

Mobiele app

Opvallend is het groeiende mobiele aanbod op de vacaturemarkt. Populaire Amerikaanse apps als Wonolo en Switch hebben Belgische spelers geïnspireerd om hun aanbod af te stemmen op de smartphonegebruiker. Dat heeft geleid tot het ontstaan van nieuwe start-ups zoals Jobwalkr: een mobiele app die u gratis informeert over relevante vacatures in de buurt. Op basis van een algoritme zoekt de app naar overeenkomsten tussen uw profiel en de werkaanbiedingen in de databanken van de VDAB en enkele uitzendkantoren. Talentdepo, dat zich richt tot studenten, ontsluit het aanbod van het vakantie- en weekendwerk via een app.

Ook bij de gevestigde waarden groeit stilaan het besef dat werkzoekenden vaak hun smartphone gebruiken om het banenaanbod te doorzoeken. StepStone, Monster en aggregator Indeed hebben al een mobiele app. Andere platformen, zoals Vacature en Jobat, houden voorlopig de boot af. Sommige uitzendkantoren zijn ook op de kar van de mobiele werkzoekenden gesprongen: Accent Jobs verzamelt zijn vacatures bijvoorbeeld in de Swop-app. Randstad ontwikkelde onlangs Ploy, dat zich voorlopig focust op vacatures in de horeca.

“Ook de VDAB zet volop in op nieuwe technologie en digitalisering”, zegt Piet Cosemans. “Zo is er onze Vind een Job-app om ons vacatureaanbod mobiel te consulteren. Er is ook een aparte app die je op de hoogte houdt van jobbeurzen. Daarnaast hebben we het onlineplatform Vick op poten gezet. Je vindt daar handige mobiele apps, zoals My Coach en Mentor. My Coach helpt onder meer bij het opstellen van een cv en vertelt hoe je een goede indruk kunt maken voor, tijdens en na een sollicitatiegesprek. Mentor brengt de gebruiker in contact met ervaren professionals in specifieke sectoren. Daarnaast kun je bij de VDAB ook terecht voor e-coaching via videochat.”

Sociale media

Ook sociale media proberen hun stek te veroveren op de vacaturemarkt. Op LinkedIn vindt u de afdeling Vacatures, waarin u de banenaanbiedingen kunt doorzoeken. Ook Xpertize.be is een initiatief met een sociaal kantje. Het achterliggende idee is dat wie actief zoekt naar werk, niet altijd de meest geschikte kandidaat is voor die functie. Daarom doet Xpertize.be een beroep op mensen die via sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn en Twitter vacatures delen. Vindt een werkgever op die manier een geschikte kandidaat, dan ontvangt de aangever 1000 euro.

Glassdoor is een soort van Tripadvisor over bedrijven. De website streeft naar meer transparantie op de arbeidsmarkt. U kunt er zoeken in de uitgebreide vacaturedatabank, maar er staan ook beoordelingen van werkgevers op en u vindt er getuigenissen over lonen en sollicitatieprocedures bij de aanwervende bedrijven. Handig, maar weet wel dat die informatie mogelijk wordt gekleurd door ontevreden werknemers of ex-werknemers, of door de bedrijven zelf.

Focus op niches

Dankzij al die nieuwe initiatieven worden de mogelijkheden voor sollicitanten almaar uitgebreider. “Dat is uiteraard positief, maar de veelheid aan kanalen is daardoor zo toegenomen dat zowel de kandidaten als de rekruteerders door de bomen het bos niet meer zien”, zegt André Lambert. Hij is de medeoprichter van OnlyEngineerJobs, een banenwebsite die zich richt tot ingenieurs. “Dat zijn zowel de jonge profielen die op zoek zijn naar een eerste baan, als de meer ervaren ingenieurs. In België hebben we zo’n 4000 vacatures.”

Naast OnlyEngineerJobs concentreren nog heel wat andere jobboards zich op niches (lees p. 72). ICTjob verzamelt vacatures voor werkzoekenden met een IT-achtergrond. Ook het wat beperktere ICT Jobboard geeft mensen met een technisch profiel toegang tot het gespecialiseerde aanbod van enkele uitzendkantoren. Creativeskills beperkt zich tot vacatures in de creatieve sector, terwijl USG Professionals en het Franstalige Experteer mikken op hoogopgeleide kandidaten met een ruime ervaring. Voor zowat elke sector vindt u via Google soortgelijke gespecialiseerde jobboards. Ook de VDAB heeft aparte websites voor onder meer de zorg-, de diamant-, de haven-, de onderwijs- en de artistieke sector.

“De tijd die je met zo’n gespecialiseerde website wint, is aanzienlijk”, zegt André Lambert. “Het aanbod van de vacatures is afgestemd op je profiel. Bovendien kom je er als sollicitant sneller in contact met recruiters die actief zijn in je vakgebied. Ook bedrijven kunnen via een gespecialiseerd kanaal gemakkelijker de juiste kandidaat vinden. In de Verenigde Staten zijn zulke initiatieven al een groot succes, maar in België hebben de traditionele jobboards nog altijd de voorkeur van veel werkgevers. Al beginnen ze stilaan de troeven van de specialisatie te erkennen.”

ROEL VAN ESPEN

“Ook bij de gevestigde waarden groeit het besef dat werkzoekenden vaak hun smartphone gebruiken om het banenaanbod te doorzoeken”

“De tijd die je met een gespecialiseerde vacaturewebsite wint, is aanzienlijk”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content