VREG: ‘Laat versnelde uitrol digitale meter niet los’

© Getty Images

De Vlaamse energieregulator VREG pleit in zijn verkiezingsmemorandum voor de herinvoering van opzegtermijnen of opzegvergoedingen voor vaste contracten. Dat moet zo’n contracten aantrekkelijker maken. De VREG vraagt ook om de versnelde uitrol van de digitale meter niet los te laten.

Vast versus variabel

Er bestaat vandaag een heel groot prijsverschil tussen vaste en variabele contracten voor elektriciteit en aardgas. Vaste contracten zijn een pak duurder. Dat leidt ertoe dat slechts 20 procent van de afnemers kiest voor een vast contract, en bijna 80 procent kiest voor een variabel contract.

Voor leveranciers zijn vaste contracten risicovoller en ze rekenen daarom een risicopremie in. Klanten kunnen immers van contract veranderen wanneer ze maar willen, terwijl de leveranciers op de markt wel gebonden zijn aan de prijs en de termijn waarvoor ze inkochten.

Gratis overstappen

Om een betere prijszetting voor vaste contracten te creëren bepleit de VREG in zijn verkiezingsmemorandum de herinvoering van opzegtermijnen en opzegvergoedingen.

Vandaag is overstappen naar een andere leverancier immers gratis, op een abonnementskost na. En er geldt ook geen opzegtermijn meer. Klanten kunnen vrij van energieleverancier wisselen wanneer ze maar willen, zonder rekening te houden met de vorm of duur van het contract.

Er geldt meestal wel een termijn van drie weken om van leverancier te veranderen, maar dat is eerder om administratieve en technische redenen.

Digitale meter

Nog in zijn verkiezingsmemorandum bepleit de VREG om de uitrol van de digitale meter “niet los te laten”, gezien de belangrijke rol in het energiesysteem van de toekomst. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft de VREG gevraagd een update te maken van de kostenbatenanalyse van de digitale meter. “Laat de versnelde uitrol van de digitale meter niet los”, geeft de VREG gas tegen.

Om het draagvlak voor de meter te vergroten, adviseert de waakhond om gezinnen en bedrijven beter te informeren over de voordelen ervan.

Lees meer over de commotie rond de digitale meter:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content