Vleugellamme netwerken

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

In België schieten de business angel-netwerken als paddestoelen uit de grond. Slechts zelden wordt de vraag gesteld naar hun rentabiliteit.

De netwerken spelen go-between tussen business angels (ondernemers met tijd en geld) en start-ups, op zoek naar kapitaal. België telt er momenteel zeven: Business Angels Connect, Business Angels Matching Service (BAMS), BizzBees, Vlerick Business Angels Network, Wallonia Business Angels Network (WABAN), Business Angels en een netwerk rond het durfkapitaalfonds Creafund van Aimé Desimpel.

“Veel te veel om rendabel te zijn,” zegt Europees topambtenaar Rudy Aernoudt. Hij weet waarover hij spreekt, want binnen de Europese Commissie houdt hij zich bezig met de subsidiëring van startende netwerken in heel Europa. “Volgens een analyse die ik heb uitgevoerd, moeten de netwerken na drie jaar subsidiëring zelfbedruipend zijn en opereren in een gebied met een bevolking van drie miljoen inwoners. Wat België betreft, is de rekening vlug gemaakt: zeven netwerken voor 10 miljoen inwoners is te veel van het goede. En als ik de geruchten moet geloven, dan telt België over een paar jaar tussen de tien en de twaalf netwerken.”

Aernoudt heeft trouwens vragen bij netwerken die voortkomen uit een durfkapitaalfonds, zoals Creafund. Vallen die wel onder de noemer business angel? ” Venture capitalists hebben vooral oog voor een interessante exit, terwijl ‘engelen’ langer met het bedrijf meegroeien. De grens is niet altijd duidelijk te trekken.”

Volgens Aernoudt komt het er nu vooral op aan de verschillende netwerken naar elkaar te doen toegroeien: “Het pas opgerichte BeBan (Belgian Business Angels Network), een platform dat de verschillende netwerken verenigt, is een stap in de goede richting. We kunnen best een voorbeeld nemen aan Nederland: dat heeft maar twee netwerken en die realiseren een honderdtal deals per jaar.”

Ter vergelijking: het Antwerpse netwerk BizzBees (tussen twintig en dertig angels) van Koen Batseleer en Hubert Tytgat realiseerde vorig jaar in totaal vier deals. De andere Belgische spelers halen vergelijkbare resultaten.

foto**foto**TR04IL-0281

foto**foto**TR04IL-0281

alain mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content