Vlekken op de was

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

De Belgisch-Deense industriële-wasserijgroep LSG lijkt maar traag op kruissnelheid te raken. En met de beurskoers gaat het ook al niet te best.

L aundry Systems Group (LSG) heeft een bewogen jaar achter de rug. In februari 2000 werd de groep officieel boven de doopvont gehouden na de fusie van het West-Vlaamse beursgenoteerde Ipso-ILG en het Deense Jensen. De twee wasserijgroepen vulden elkaar mooi aan: Ipso-ILG had jarenlange ervaring met commerciële wasserijen, terwijl Jensen gespecialiseerd was in zware industriële wasinstallaties. Meteen werd LSG (omzet circa 208 miljoen euro) wereldmarktleider in zijn niche.

Het management wachtte echter een zware opdracht: de drie divisies van Ipso en de vier van Jensen moesten worden samengebracht in drie nieuwe units. “Dat zal vlug tot interessante synergieën leiden,” luidde het toen. Het draaide anders uit: eind vorig jaar meldde LSG dat de winst in 2000 28% lager zou liggen dan in 1999.

Dat het de fusiegroep niet voor de wind ging, was al duidelijk geworden toen Ipso-topman en gedelegeerd bestuurder van LSG Eddy Coppieters in het najaar ontslag nam. Hij werd opgevolgd door Jesper Jensen, de chief executive officer van Jensen.

“De tegenvallende resultaten zijn vooral te wijten aan de slechte prestaties van de productievestiging in de Verenigde Staten,” zegt Jensen vanuit het nieuwe LSG-hoofdkwartier in Groot-Bijgaarden. “Ook de integratie van de oude Ipso-dochters zoals D’Hooghe en Cicell verloopt moeizaam. Vergeet ook niet dat Ipso-ILG en Jensen allebei vooral dankzij overnames zijn gegroeid. Daarna volgde de fusie. Veel veranderingen op korte termijn dus. 2001 moet het jaar van de consolidatie worden.”

Aan nieuwe overnames wordt zeker niet gedacht en “op het geld van de beurs hoeven we ook niet te rekenen.” De koers van het op Euronext genoteerde LSG-aandeel ging de voorbije maanden constant omlaag. In de periode van de fusie stond het nog op ongeveer 50 euro, intussen bengelt het rond 13 euro.

“Wij hebben geen ervaring als beursgenoteerd bedrijf en dus moesten we leergeld betalen,” zegt Jensen. “Wat de winstwaarschuwingen en de herstructureringen betreft, hebben we een slecht communicatiebeleid gevoerd.”

Alain Mouton

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content