Nieuwe omgevingsvergunning voor ‘Project One’ van INEOS
Vlaanderen heeft een hernieuwde omgevingsvergunning afgeleverd voor ‘Project One’, de veelbesproken ethaankraker van INEOS in de Antwerpse haven. Dat heeft ontslagnemend Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag laten weten. Zij benadrukt dat er geen sprake is van een versoepeling van de milieuvoorwaarden en maakt zich sterk dat de beslissing zorgt voor “meer rechtszekerheid”.
Een ethaankraker is een fabriek waar ethyleen gemaakt wordt door de moleculen van ethaangas op temperatuur te ‘kraken’. Vanuit Nederland werd beroep aangetekend tegen de vergunning van het Antwerpse project. Daarop vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen de vergunning, omdat er niet kon worden aangetoond waarom de stikstofdepositie van de kraker niet schadelijk zou zijn voor natuurgebied Brabantse Wal. De Vlaamse regering had daarna een termijn van zes maanden om een nieuwe beslissing te nemen, op basis van meer gedetailleerde informatie over de stikstofdepositie.
Op 7 januari van dit jaar kreeg het project al een voorwaardelijke omgevingsvergunning van de Vlaamse regering. Maar om rekening te kunnen houden met het nieuwe stikstofdecreet – dat pas op 23 februari van kracht werd – wordt die voorgaande vergunningsbeslissing ingetrokken. De motivatie van de vergunning wordt nu verder verduidelijkt. “Met de nieuwe beslissing zorgen we voor meer duidelijkheid en verhogen we bijgevolg ook de rechtszekerheid”, klinkt het bij Demir.
Voor de rest is de vergunning inhoudelijk dezelfde als het besluit van 7 januari. Ook de opgelegde voorwaarden blijven geldig. Zo moet INEOS de installatie binnen de tien jaar na de start van de uitbating klimaatneutraal maken (voor zover de technieken en infrastructuur op dat moment beschikbaar zijn). Dat is sneller dan de datum die de deputatie met 2040 naar voren schoof. INEOS moet ook tweejaarlijks rapporteren over de evolutie van die technische haalbaarheid.
‘Verwaarloosbaar’
Verder krijgt INEOS voor bemalingswater dezelfde (strenge) lozingsnormen voor PFOS, PFOA en PFAS opgelegd als andere bedrijven. Tijdens de exploitatiefase moeten strikte uitstoot- en lozingsnormen gerespecteerd worden.
INEOS zelf heeft ook al verduidelijkt dat de stikstofdepositie afkomstig van ‘Project One’ “verwaarloosbaar” is. Er wordt ook gewezen op het feit dat de stikstofuitstoot (NOx en ammoniak) vanuit het Antwerpse havengebied in de periode 2015-2021 met 21 procent is afgenomen.
Tegen de nieuwe vergunningsbeslissing kan beroep aangetekend worden. De beroepsprocedures tegen de beslissing van 7 januari zijn hiermee zonder voorwerp.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier