Verdeel en heers

Roel Van Espen medewerker Trends

Atlas Copco Power Tools Distribution in Hoeselt exporteert industriële tools en machines naar ruim 170 landen. Vanaf 1 juni staat een nieuwe general manager aan het roer van het Limburgse bedrijf.

Het Zweedse Atlas Copco levert al 140 jaar industriële tools en oplossingen aan bedrijven. Het gaat onder andere om lucht- en gascompressoren, stroomgroepen, constructie- en mijnbouwmateriaal, industriële gereedschappen en assemblagesystemen.

De beursgenoteerde groep heeft wereldwijd bijna 40.000 mensen in dienst en behaalde in 2012 een omzet van 10,5 miljard euro in meer dan 170 landen. Ook in België heeft Atlas Copco een aantal vestigingen, die samen goed zijn voor 3300 werkplaatsen.

Atlas Copco Power Tools Distribution in het Limburgse Hoeselt is een van die Belgische vestigingen. Het filiaal — dat meer dan tweehonderd mensen werk biedt — komt vanaf 1 juni onder de leiding van de nieuwe general manager Stefaan Vertriest. “Wij opereren voor twee van de vier business areas van de Atlas Copco-groep”, zegt hij. “Enerzijds zijn we het wereldwijde distributiecentrum voor alle tools en onderdelen voor de business area ‘Industrial Technique’, anderzijds distribueren we ook sommige machines en hun onderdelen voor de business area ‘Construction Technique wereldwijd’.”

Centrale ligging

De Limburgse vestiging ontstond in 1990. “Om sneller de klanten te kunnen bedienen, opteerde Atlas Copco Tools destijds voor een magazijn in Centraal-Europa”, zegt Vertriest. “Wegens de ligging — pal in het zwaartepunt van de Europese economie — viel de keuze op Hoeselt. Maar ook de uitstekende connecties met de afzetgebieden via land, zee en lucht speelden mee. Bovendien was onze vlotte kennis van verschillende talen een doorslaggevende troef.”

Vandaag is Atlas Copco Power Tools Distribution in oppervlakte zeven keer groter dan bij de start. Meer dan 98,5 procent van de omzet wordt geëxporteerd naar ruim 170 landen. In omzet is het bedrijf een van de koplopers in de provincie Limburg. Stefaan Vertriest: “Naast het grote succes van de Atlas Copco-groep wereldwijd, hebben we die mooie omzetcijfers in grote mate mee te danken aan onze medewerkers. Zij doen er alles aan om steeds snel, flexibel, kwaliteitsvol en efficiënt in te spelen op de behoeftes van onze klanten in de hele wereld.”

Duurzame innovatie

“Net zoals alle andere industrieën zijn we uiteraard niet helemaal gevrijwaard gebleven van de impact van de crisis”, zegt Vertriest. “Atlas Copco probeert dat te compenseren door in te zetten op competitiviteit en performantie. Ook overnames en de uitbreiding van onze productportfolio helpen bij het bewerkstelligen van de groei. Daarnaast wordt innovatie hoog in het vaandel gedragen.

Continu wordt de nadruk gelegd op vernieuwing, met als uiteindelijk doel een verhoogde productiviteit van onze klanten te creëren. Hierbij staat de impact op de mens en het milieu centraal. Atlas Copco bekleedt op de wereldranglijst van de meest duurzame bedrijven de achttiende plaats. Alle grotere entiteiten, waaronder ook Power Tools Distribution, zijn allemaal drievoudig gecertificeerd voor hun kwaliteits-, milieu- en veiligheidsmanagement.”

ROEL VAN ESPEN

Atlas Copco Power Tools Distribution is vandaag in oppervlakte zeven keer groter dan bij de start.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content