Vastgoed aan de kust: jachthavens zijn het nieuwe goud
De Belgische kust volgebouwd? Vergeet het. Uitgeslapen projectontwikkelaars ontdekken steeds nieuwe toplocaties. Vooral de omgeving van jachthavens is vandaag gewild ontwikkelingsterrein.
Zicht op zee, een of meerdere zonnekanten, aan de achterzijde uitzicht op wat natuurgroen, bij voorkeur de duinen. Dat is de ideale locatie voor een residentieel project aan de kust. Onmogelijk te vinden aan onze volgebouwde kustlijn? Toch wel. Het project Finis Terrae, een residentie met 48 villa-appartementen, biedt het allemaal en nog veel meer. Het natuurgroen is er immers een heus natuurreservaat: het Zwin. Meteen weet u ook dat Finis Terrae niet in de eerste de beste familiebadplaats ligt, maar wel in het mondaine Zoute.
Locatie is alles in de vastgoedsector. En een locatie die zee-zon-Zwin-Zoute combineert, is de natte droom voor projectontwikkelaars aan de kust. Met zulke troeven is de verkoop immers bijna een zekerheid. Reclame maken, hoeft zelfs niet. Alleen de juiste prijs bepalen, dat is nog een lastige oefening. De Compagnie het Zoute, de projectontwikkelingsmaatschappij van de familie Lippens, vraagt ongeveer 3 miljoen euro voor een luxeappartement in Finis Terrae. Misschien iets te goedkoop, want de meeste appartementen zijn nu al – twee jaar voor de oplevering – verkocht.
Uitzicht is belangrijk
Als het zo makkelijk is… Nee, laat u zich niet misleiden door bovenstaand voorbeeldje. Projectontwikkeling is er de jongste jaren, zeker aan zee, niet eenvoudiger op geworden. Het Duinendecreet van 1993 betekende het einde van de ongebreidelde ontwikkelingen aan onze kust. En was de impact van dat decreet de eerste jaren nog beperkt, dan ontstond, naarmate de laatste beschikbare percelen ook vol raakten, toch wel enige paniek. Nogal wat lokale projectontwikkelaars hebben dan ook afgehaakt.
Toch is de bouwwoede aan onze kust nooit echt gestopt. Wel is het actieterrein wat verschoven. Nieuwe ontwikkelingen langs de zeedijk zijn schaars geworden. Hier en daar heeft men nog wel wat hotels en pensionnetjes kunnen afbreken om er vervolgens nieuwe residenties op te trekken. Verouderde appartementsblokken ondergaan tegenwoordig hetzelfde lot. Of ze worden grondig gerenoveerd.
Maar de meeste nieuwe grote ontwikkelingen bevinden zich een stukje landinwaarts. Een voorbeeld is De Nieuwe Concessie, een project van POC Partners, aan de rand van het dorpscentrum van De Haan. Verdeeld over verschillende gebouwen komen er in totaal zo’n 500 villa-appartementen bij. POC Partners omschrijft de architectuurstijl als Anglo-Normandisch. De Nieuwe Concessie krijgt een eigen dorpsplein, het wordt een dorpje in het dorp. “Als je geen zeezicht kunt geven aan de mensen, moet je andere troeven bieden, zoals een rustige omgeving of fraaie architectuur,” zegt Peter Taffeiren, bestuurder bij POC Partners. “Maar het uitzicht blijft voor een vakantiewoning hoe dan ook belangrijk. Dus gaan we op zoek naar locaties die palen aan een natuurgebied, bijvoorbeeld.”
Het hoeft niet altijd natuurgroen te zijn. In Nieuwpoort bouwt POC Partners het project Zonnehaven. De appartementen zullen hier uitkijken op de havengeul en – weliswaar in de verte – op de jachthaven. Enkele percelen verder heeft POC Partners samen met de groep KSB het bekende restaurant Jan Turpin gekocht. Het restaurant zal met de grond gelijkgemaakt worden en ook hier zullen appartementen met uitzicht op de havengeul verrijzen.
Jachthavens blijken meer en meer een interessant alternatief voor dijklocaties. Het water, het wijde uitzicht, de bootjes… Het roept bijna evenveel vakantiegevoel op als de combinatie zee en strand. In Blankenberge heeft men dat heel goed begrepen. De omgeving van de jachthaven is er uitgegroeid tot een toplocatie voor appartementen. En de familiebadplaats is nu ook in trek bij een iets ouder en meer bemiddeld publiek.
Het succes van Blankenberge heeft Zeebrugge geïnspireerd tot een gelijkaardig initiatief. De oude vissershaven wordt er omgebouwd tot een jachthaven. De fraaie wandelpromenades zijn al aangelegd, de oude cabine van de havenmeester maakt plaats voor een stijlvol modern gebouw. Pronkstuk wordt een groot houten uitkijkterras.
De projectontwikkelaars hebben de weg naar de oude vissershaven al gevonden. Verspreid over twaalf nieuwe gebouwen komen er tegen 2010 ruim 700 appartementen bij. “En de kopers en investeerders volgen,” zegt Luc Hucks, commercieel verantwoordelijke voor het project Harbour View van Mercator Development Company. “Voor een nieuwbouwappartement betaal je hier nu 3125 euro per vierkante meter. In 2003 was dat nog 2700 euro.”
Toch is het geen evidente locatie. Want voor het grote publiek is Zeebrugge in de eerste plaats een belangrijke haven, geen badplaats. Bovendien is er geen strand op wandelafstand. “De mensen die voor het strand naar zee komen, zijn een ander publiek,” reageert Hucks. “Hier kom je voor de rust, de sfeer. In Zeebrugge zijn er enkele uitstekende restaurants. Bovendien is het centraal gelegen tussen het mondaine Knokke en het meer volkse Blankenberge. En ja, de haven is hier vlakbij, maar je merkt daar niet zoveel van. Zeebrugge is namelijk vooral een containerhaven.”
Ook in Oostende zijn er plannen voor de herontwikkeling van een stukje oud havengebied tot jachthaven. De plezierboten krijgen een plaatsje in het Vuurtorendok, vandaag nog een scheepskerkhof. Rond de jachthaven zouden in een eerste fase 250 appartementen komen. “We mikken in de eerste plaats op vaste bewoners,” zegt Bart Bronders (SP.A), schepen van Ruimtelijke Ordening. “Maar het is onvermijdelijk dat een deel ook als tweede verblijf zal worden gebruikt.”
6900 euro per vierkante meter
We keren terug naar Knokke. Midden februari haalde de kustgemeente de voorpagina van de kranten met de verkoop van een lapje grond. Voor 2000 vierkante meter bouwgrond legde een groep van investeerders rond brouwer Xavier Van Honsebrouck 13,8 miljoen euro neer. Dat komt neer op 6900 euro per vierkante meter. De deal zorgde in het vastgoedwereldje aan de kust voor enige commotie. Volgens sommige makelaars en projectontwikkelaars neemt de prijsevolutie, vooral in Knokke, ongezonde proporties aan. Maar Vincent Van Honsebrouck, projectontwikkelaar en zoon van Xavier, is ervan overtuigd dat Zoute Palace een rendabel project zal zijn.
“We hebben dat uiteraard grondig bestudeerd,” zegt hij. “We kunnen vier niveaus ondergronds bouwen, waarin we 240 garages kunnen onderbrengen. Op het gelijkvloers komen vijf winkels. En dan hebben we drie verdiepingen met telkens twaalf appartementen en een duplexverdieping met veertien appartementen. Dat maakt dat we de appartementen kunnen aanbieden tussen 210.000 en 500.000 euro. Dat is naar Knokse normen echt niet overdreven. Ik ben ook vastgoedmakelaar in Knokke en heb dus echt wel voeling met de markt.”
Peter Taffeiren van POC Partners gelooft ook wel in de slaagkansen van het project: “Wij hebben ook onze berekeningen gemaakt en wij vonden het net iets te riskant. Maar dat is voor een deel een gevoelskwestie: ik geloof niet zo in de locatie. Toch denk ik niet dat het een abnormaal hoge prijs is. Toen wij destijds veel betaalden voor de grond van Casa Lena, werden we ook voor gek verklaard. Hier en daar vang ik nu al op dat die 6900 euro achteraf bekeken wel eens koopje zou kunnen zijn.” Taffeiren merkt nog op dat kooplustige Nederlanders de Knokse vastgoedmarkt een nieuwe impuls geven: “Vandaag is ongeveer 25 % van ons cliënteel Nederlands. Enkele jaren geleden was dat amper 5 %. Het zijn meestal geen Nederbelgen, wel Nederlanders die op zoek zijn naar een leuk weekendadres.”
Laurenz Verledens
Rond de jachthaven van Oostende zouden in een eerste fase 250 appartementen komen.
In Nieuwpoort zullen de nieuwe appartementen uitkijken op de havengeul en – weliswaar in de verte – op de jachthaven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier