Varoufakis: ‘Griekenland wil enkele maanden respijt’
Griekenland gaat volgens Griekse bronnen een verzoek indienen om zijn kredietovereenkomst tot eind augustus te verlengen. Op de Duitse zender ZDF bevestigde de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis dat zijn regering om “enkele maanden” respijt zal vragen. In die periode zou Griekenland wel kredieten krijgen zonder dat het de besparingen omarmt. Duitsland reageerde al afwijzend.
In het oorspronkelijke bericht, verschenen in de Griekse krant Kathimerini, stond dat het nieuwe voorstel zich duidelijk zou onderscheiden van het huidige steunprogramma.
Athene zou volgens Griekse media wel garanderen geen maatregelen te nemen die bijkomende tekorten in de hand werken. De regering zou ook bereid zijn andere engagementen te nemen.
Op ZDF werd minister van Financiën Varoufakis naderhand geciteerd. Hij had over “enkele maanden” verlenging van de kredietovereenkomst, waaraan “uiteraard wel drie of vier voorwaarden” zouden gekoppeld worden. Hij preciseerde niet dewelke.
“We moeten het kredietprogramma met enkele maanden verlengen om voldoende stabiliteit te creëren zodat we een nieuw akkoord tussen Griekenland en Europa kunnen onderhandelen”, aldus de minister.
Wel krediet maar geen besparingsplan? “Zonder spaarprogramma geen extra geld”, liet de Duitse minister van Financiën Schäuble aan ZDF weten.
Het is inderdaad de vraag of Athene met het nieuwe voorstel tegemoet komt aan de voorwaarden van de andere eurolanden. Die eisten maandag nog dat Griekenland deze week instemt met een verlenging van het huidige steunprogramma. Op basis daarvan zouden de kredietverleners met de regering in Athene willen praten over de versoepeling van een aantal voorwaarden die Griekenland moet respecteren in ruil voor financiële ondersteuning.
De nieuwe Griekse regering, geleid door de linkse premier Alexis Tsipras, weigert echter categoriek een verlenging van dat steunprogramma, dat de Grieken de voorbije vijf jaar tot zware besparingen en economische hervormingen heeft gedwongen. De nieuwe regering dringt aan op een interimovereenkomst in afwachting van een nieuwe overeenkomst die de Griekse economie meer zuurstof moet bieden en een oplossing biedt voor de kolossale schuldenberg van het land.
De Griekse regering staat echter onder enorme druk. Eind februari verstrijkt immers het huidige steunprogramma en dan vervalt ook de financiële steun voor het euroland, dat nog steeds in een bijzonder onzekere financiële toestand verkeert.
Vrijdag stemming over maatregelen die economie moeten herlanceren
Het Griekse parlement stemt vrijdag over een aantal sociale maatregelen die de economie moeten herlanceren en zowel werknemers, werklozen als kmo’s zullen helpen. Dat heeft premier Alexis Tsipras dinsdag aangekondigd. Hij zei dat Athene het “ultimatum” van de andere eurolanden om het bestaande steunprogramma te verlengen niet aanvaardt. De aangekondigde sociale maatregelen gaan in tegen de geest van het programma.
‘Gemaakte beloftes uitvoeren’
Een van de maatregelen laat de armste Grieken toe de terugbetaling van bankleningen meer in de tijd te spreiden. Dat de nieuwe sociale wetgeving in strijd is met het programma dat de Europese partners van Griekenland verlengd willen zien, deert Tsipras niet. “Het was een gewoonte geworden dat nieuw verkozen regeringen anders handelden dan ze voor de verkiezingen beloofd hadden. Ik zeg het nog maar eens: we willen de beloftes die we gedaan hebben ook echt uitvoeren”, zei hij voor de parlementaire fractie van zijn Syriza-partij.
Ondanks het feit dat de EU, de ECB en het IMF – de drie institutionele schuldeisers van Athene waarmee het gewraakte programma overeengekomen is – niet opgezet zullen zijn met de beslissing van Tsipras, vindt de eerste minister dat hij recht in zijn schoenen staat. “Het is voor ons een morele en humanitaire prioriteit om de schulden terug te betalen van de mensen die afzien. Dit is onze belangrijkste schuld.”
Tsipras kan maar weinig begrip opbrengen voor de eurogroep, die Griekenland maandag nog enkele dagen de tijd gaf om een verlenging van het programma aan te vragen. “Griekenland aanvaardt geen voorwaarden en geen ultimatums”, zei hij. Toch blijft hij naar eigen zeggen aansturen op een oplossing, “niet op een breuk”.
(Belga/JH/RR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier