Uw kiekjes op het internet
Als u geregeld digitale foto’s neemt of wel eens gewone foto’s inscant, kunt u vrienden en collega’s laten meegenieten via een zogenaamd on-linefotoalbum. Meer nog: het is vaak gratis.
Reacties: e-trends@trends.be
Op het internet zijn er tal van on-linefotodiensten terug te vinden. Het merendeel van deze diensten mikt op slechts één ding: u tegen betaling foto’s te laten afdrukken. Maar ook al gaat u niet in op deze uitnodiging, dan nog kunt u meestal wel gratis gebruik maken van de vir-tuele fotoruimte die ze ter beschikking stellen.
Rode ogen wegwerken
We gingen op zoek naar enkele internationale spelers, zoals het uiterst populaire Yahoo! Photos (photos.yahoo.com). Gelukkig hadden we ons al eerder gratis geregistreerd bij Yahoo!, zodat we niet meer door die omslachtige procedure hoefden. We kregen 30 megabyte ruimte ter beschikking, goed voor een zestigtal foto’s. Na het uploaden konden we de titels wijzigen en tekst toevoegen, maar vooral handig was de mogelijkheid om de helderheid en het contrast van de foto’s aan te passen, rode ogen te verwijderen, allerlei effecten toe te voegen en randen aan te brengen. Handig voor wie bijvoorbeeld geen Photoshop in huis heeft.
Onze volgende stopplaats was Dotphoto (www.dotphoto.com). Hier was ons fotoalbum onbeperkt in grootte en we konden het zelfs beveiligen met een paswoord. Titels wijzigen en tekst toevoegen kon eveneens, maar de foto’s konden niet meer geretoucheerd worden.
Tal van bewerkingsopties vonden we wel bij Shutterfly (www.shutterfly.com): roteren, rode ogen verwijderen, contrast aanpassen, kleurenfoto’s omzetten naar zwart-wit enzovoort. Nuttig is ook dat we bijvoorbeeld in één moeite een rand rond alle foto’s konden toevoegen. Het fotoalbum is onbeperkt in grootte.
Dat is ook het geval bij Ofoto (www.ofoto.com). Ofoto laat toe om het album te beveiligen met een paswoord en om de foto’s bij te werken (rode ogen verwijderen, kleureffecten en randen toevoegen). De titels van de foto’s kregen we echter niet te zien in het album en dat is wel een nadeel.
Bij Club Photo (www.clubphoto.com) was ons fotoalbum evenmin gelimiteerd in grootte. Wel mogen de foto’s afzonderlijk niet zwaarder zijn dan 6 megabyte, maar dat gebeurt in de praktijk bijna nooit. Per album konden we tot honderd foto’s toevoegen en we mochten zelfs meerdere albums aanmaken. Ook hier is een paswoordoptie voorzien, maar de mogelijkheden om de foto’s te retoucheren zijn beperkt tot het aanpassen van de helderheid en het wijzigen van de namen.
Al deze diensten laten u toe om de foto’s te uploaden via uw internetbrowser of via een aparte module die u eerst moet installeren (bij Club Photo is het uploaden via de browser beperkt tot vijf foto’s per keer). Als u de foto’s aan anderen wilt tonen, kan dat bij al deze diensten via een mailservice. Die stuurt een uitnodiging per e-mail en de ontvanger komt via de link in die mail onmiddellijk in uw fotoalbum terecht. Wel jammer dat we zo’n uitnodiging bij Dotphoto naar slechts vijf e-mailadressen tegelijk konden sturen en dat er geen adresboek voorzien was (bij de andere was dat wel het geval).
Belgische sites
Bij het Belgische Pixagogo (www.pixagogo.com) konden we onze foto’s slechts twee weken on line plaatsen, tenzij we ervoor wilden betalen: 5 euro per maand of 50 euro per jaar. We bedankten dan ook voor het aanbod en klopten vervolgens aan bij Spector (www.spector.be), maar ook hier zou ons fotoalbum na zes weken onverbiddelijk verdwijnen. Op de valreep viel er nog een persbericht in onze mailbox over een gloednieuwe dienst van Telenet: PhotoZone (breedband.telenet.be/foto). Deze service ziet er veelbelovend uit, maar de persdienst wilde er verder niets over kwijt.
Roel Van Espen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier