Uitval Franse kernreactoren zadelt EDF met recordverlies op

Een technicus controleert en reinigt de turbine van de kerncentrale van EDF in Penly. -- Foto door Frederic Pitchal/Sygma/Sygma via Getty Images

De Franse energiereus Électricité de France (EDF) heeft vorig jaar een historisch verlies van 17,9 miljard euro geleden. Dat meldt het persagentschap Belga. Het staatsbedrijf, de moederonderneming van de Belgische energieleverancier Luminus, heeft al 64,5 miljard euro schulden.

Over zijn Belgische activiteiten zegt het bedrijf dat het 118 miljoen euro ebitda-winst (de winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) boekte. Dat is 7,2 procent minder dan een jaar eerder. EDF verwijst onder meer naar een lagere nucleaire productie en aankopen tegen erg hoge prijzen.

Scheurtjesreactoren

EDF kreeg in 2022 te maken met de uitval van tientallen Franse kernreactoren. Zo waren, ten gevolge van onder meer door corrosie veroorzaakte scheurtjes bij verouderde reactoren en de beperkte beschikbaarheid van koelwater door de hete zomer, op een bepaald moment 25 van de 56 Franse kerncentrales offline.

“Bij onderhoudsproblemen met nucleaire technologie moeten ingenieurs, vanwege de ingrijpende veiligheidsprocedures, voldoende lang hun tijd nemen om te checken waar het misloopt”, laat professor kernfysica Nathal Severijns (KU Leuven) weten aan onze redactie. “Dat is standaard, maar bij EDF kwamen er vorig jaar een aantal dingen op ongelukkige wijze samen, waardoor de productie langer stillag dan verwacht.”

Overigens zijn er geen parallellen met de ‘scheurtjescentrales‘ in Belgische context: “Bij Doel 3 en Tihange 2 was het probleem waterstofvlokken, een bekend fenomeen in de materiaalkunde. Die werden ten onrechte scheurtjes genoemd.”

Prijsplafond

Wegens de door stillegging ontstane tekorten moest EDF aankopen op de groothandelsmarkt, waar de prijzen erg hoog waren.

Een andere oorzaak van de barslechte resultaten, is de verplichting die de energiereus heeft om een kwart van zijn productie tegen een vaste prijs aan de concurrenten te verkopen. Die maatregel werd in 2010 genomen om monopolievorming tegen te gaan.

Daarnaast had de Franse regering voor de stroom die EDF verkocht aan consumenten, een prijsplafond vastgelegd dat ver onder de markttarieven lag. Bij de aankondiging van die maatregel, in januari 2022, werd geraamd dat die het staatsbedrijf tussen de 7,7 en 8,4 miljard euro ging kosten. Over de eindafrekening hiervan, werd niet gecommuniceerd.

Door al deze zaken was er in 2022 het “surrealistische” – de woorden van een voormalige CEO die door de BBC geïnterviewd werd – gegeven dat EDF elektriciteit moest inkopen voor 100 euro per eenheid, en de stroom weer aan zijn rivalen moest slijten voor 46 euro.

Opvallend minder Franse stroom

Frankrijk heeft in 2022 over de hele lijn opvallend minder stroom geproduceerd, tot het laagste niveau sinds 1992. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de netbeheerder RTE, waarover Belga eerder berichtte. Naast de problemen met het nucleaire productiepark, was het laagterecord ook te wijten aan de droogte, waardoor waterkrachtcentrales stil lagen.

Vorig jaar kwam slechts 62,7 procent van alle Franse elektriciteit van kerncentrales. Het jaar voordien was dat nog 69 procent en in het verder verleden meer dan 70 procent. In absolute termen ging het zelfs om de laagste nucleaire productie sinds 1988, tot 279 terawattuur (TWh). Dat is veel minder dan bijvoorbeeld 430 TWh nucleaire productie in 2005.

Pas eind 2022 startte de Franse regering het proces op om EDF weer volledig te nationaliseren. Die nationalisering kost de Franse belastingbetaler 9,7 miljard euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content