Twijfels over beleid kunnen economie nekken in 2011
Het Radio 1-programma De Ochtend vroeg Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt hoe de economie het in 2011 zal doen.
Het volledige interview kan u beluisteren op de website van Radio 1.
2010 was een vrij goed jaar voor de wereldeconomie en de vooruitzichten voor 2011 zijn gematigd positief.
“Er is een onderstroom van innovatie en ondernemingsactiviteit die zich wereldwijd doorzet”, zegt Johan Van Overtveldt. “Maar die onderstroom kan worden afgeblokt als de onzekerheden slecht worden gemanaged. Die threats zijn vooral aanwezig op beleidsvlak.”
2010 was ook het jaar van de crisis in de eurozone waarin Ierland en Griekenland door de Europese Centrale Bank en de andere lidstaten moesten worden gered. De markten blijven ook ongerust over de toestand in Spanje en Portugal. Volgens Van Overtveldt is Frankrijk het land dat in 2011 goed in de gaten moet worden gehouden.
“Ik maak me grote zorgen over Frankrijk. Het is de tweede economie van de EU en stapelt jaren grote tekorten op. In 2011 zal de overheidsschuld meer dan 100 procent van het bbp bedragen. Het land moet dringend structurele hervormingen doorvoeren. Het is de vraag of dat zal lukken. Het heeft Frankrijk enorm veel moeite gekost een al bij al bescheiden verhoging van de pensioenleeftijd door te voeren.”
Hervormingen zijn niet alleen nodig in Frankrijk om de crisis in de eurozone te bezweren, zegt de hoofdredacteur van Trends.
“De crisis in de eurozone is veroorzaakt door de structurele problemen. De EU moet een echte politieke unie worden en er is een flexibilisering nodig. Niet alleen van de arbeidsmarkt, maar bijvoorbeeld ook op het vlak van energie. Die markten zijn veel te rigide en remmen de economische groei af.”
Ook België kwam in 2010 even in het vizier van de markten. Toch is het gevaarlijk om nu snel een regering te vormen onder druk van speculanten. “Het zal er vooral vanaf hangen welke maatregelen die regering zal nemen”, aldus Johan Van Overtveldt. “Als we een regering krijgen die als los zand aan elkaar hangt, dan komen we pas echt in de problemen.”
De Wereld in 2011
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier