De residentiële vastgoedmarkt kabbelt rustig voort
De voorbije jaren was de lage rente (met het absolute dieptepunt in augustus 2010: 2,82 procent) cruciaal als factor ter ondersteuning van de woningprijzen. Nu die rond 4 procent schommelt, lijkt die boost voor de woningverkoop voorbij.
John Romain van Immotheker is er niet gerust in. “Ik houd mijn hart vast. De mensen zetten zich schrap om in een crisis toch goedkoop te kunnen lenen, meestal tegen een variabele rente. Als je van 3 komt, is een procent per jaar extra, die wettelijk maximaal is toegelaten (tot plus 3 procent) relatief veel. Zo kan het afbetalingsbedrag met 40 procent stijgen. Ik vrees dat heel wat gezinnen de komende jaren betalingsproblemen krijgen.”
Bart Van Craeynest, econoom bij Petercam, ziet dat niet snel gebeuren. “Ook de huidige rente is historisch laag. De hamvraag is wanneer de Europese economie geconfronteerd wordt met de onvermijdelijke inflatie. In dat geval verwacht ik een rentestijging tot zo’n 7 procent. Nu verwerken we nog de naweeën van de crisis, zodat dat niet gebeurt in 2011, zelfs niet in 2012. Het belooft dus een saai jaar te worden. Saai is goed. Belgisch vastgoed kende voor de crisis al te spectaculaire stijgingen van 7 tot 10 procent. Had dat zich voortgezet, dan kwam het onvermijdelijk tot een crash, zoals de OESO voorspelt.”
In november 2010 analyseerde de OESO dat Belgische woningen wereldwijd vergeleken sterk overgewaardeerd zijn. Die prijs is in verhouding tot de huurprijs gemiddeld 63 procent te hoog, 53 procent in verhouding met het gezinsinkomen. Vastgoedanalisten benadrukten dat de huurprijs een slechte waardemeter is. Drie kwart van de Belgen heeft een eigen woning. De huurmarkt is marginaal, vooral voor gefortuneerde buitenlanders (in het Brusselse betere segment) en minder gegoede burgers.
“De OESO hield ook geen rekening met de relatief lage financieringskost hier”, vult Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING, aan. Hij wijt de stabiele vastgoedprijzen aan het uitblijven van zware schokken op de arbeidsmarkt, zoals dat vroeger gebeurde in een crisis. Toch denkt hij niet dat het vastgoed weer de groei van 2000-2007 bereikt. Hij voorspelt dat een regering zal besparen. “Er circuleren scenario’s om het kadastraal inkomen aan te passen of de aftrekbaarheid voor vastgoedinvesteringen te beperken. Sowieso wordt aan het inkomen van de mensen geraakt. En dat drukt de woningprijs van huizen. Ik verwacht een stijging van 3 tot maximum 4 procent nominaal.”
Van Craeynest ziet een mogelijk rampscenario. “Als de internationale markten de Belgische economie in het vizier nemen, brengt dat onmiddellijk een sterke rentestijging teweeg. Dat heeft een zeer negatief gevolg op de woningprijzen. Die kunnen de inflatie niet volgen.”
H.B.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier