Tussen twee stoelen
BMA Ergonomics produceert al vijftien jaar bureaustoelen. Het bedrijf neemt zijn stoelen terug als ze afgeschreven worden om ze te recycleren tot nieuwe stoelen.
BMA Ergonomics werd in 1988 opgericht als adviesbureau in ergonomie op industriële en kantoorwerkplekken. Al snel werd duidelijk dat er weinig goede ergonomische producten op de markt waren en in 1996 stapte het bedrijf over naar de ontwikkeling en productie van een professionele bureaustoel, de Axia. BMA Ergonomics groeide uit tot een grote marktspeler met vestigingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het Belgische filiaal is gevestigd in Roosdaal. Van de 100 personeelsleden werken er acht in België.
“Een bureaustoel op een werkplek wordt in ons land gemiddeld na 7,5 jaar afgedankt”, zegt communicatieverantwoordelijke Hannelore Schotsaert. “Onze Axia-stoelen gaan veel langer mee. Daarom hanteren we een terugname- garantie. We kopen de afgedankte producten terug aan 50 euro per stuk. In onze fabriek in Zwolle hebben we een demontagelijn geïnstalleerd, daar worden de oude stoelen helemaal uit elkaar gehaald. De componenten gaan vervolgens terug naar de leveranciers, om daar verwerkt te worden tot nieuwe onderdelen.”
Tijdloos design
Dankzij de terugnamepolitiek bestaan de nieuwe stoelen van BMA Ergonomics uit minstens 67 procent gerecycleerd materiaal. “Dat cijfer willen we nog dit jaar optrekken tot 75 procent”, zegt Schotsaert. “Maar veel hangt uiteraard af van de beschikbaarheid. Vorig jaar namen we 2000 stoelen terug en de eerste helft van 2011 was al goed voor 1500 stuks.”
“Door onze terugname kunnen onze klanten besparen op de investering in kantoorinrichting en ze dragen bij tot een beter milieu. Op die manier wordt er concreet invulling gegeven aan het cradle to cradle-principe waarbij de technische en biologische kringloop van materialen gesloten wordt. Door rekening te houden met design for disassembly kunnen we 98 procent van onze stoelen recycleren. Dat cijfer bereiken we ook door te streven naar een modulaire opbouw en een tijdloos design van onze producten.”
“Met onze recyclagepolitiek zijn we er al in geslaagd om de CO2-uitstoot te halveren. Op termijn streven we er zelfs naar om op productniveau CO2-neutraal te produceren. We proberen ook de energie-inhoud bij de ontwikkeling van onze stoelen maximaal te beperken. Dat gebeurt door bewust rekening te houden met de juiste materiaalkeuze en innovatief om te springen met grondstoffen. Maar ook de vermindering van het verpakkingsmateriaal, het efficiënt regelen van het transport en het zorgvuldig uitkiezen van onze toeleveranciers speelt een cruciale rol in het hele verhaal.”
Vorig jaar realiseerde BMA Ergonomics een omzet van 19 miljoen euro. “In 2007 was dit nog 25 miljoen euro, maar door de economische crisis hebben we een derde moeten inleveren. Dankzij onze doorgedreven recyclage zijn we wel minder gevoelig voor de prijsschommelingen van de grondstoffen. Sinds 2009 hebben we dan ook geen prijsstijgingen meer doorgevoerd.”
ROEL VAN ESPEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier