Thomas Dermine (staatssecretaris voor Relance): ‘Maak van de kinderbijslag opnieuw federale bevoegdheid’
België moet efficiënter bestuurd worden, maar dat betekent niet dat de regio’s meer bevoegdheden moeten krijgen, volgens staatssecretaris Thomas Dermine (PS). Er mogen best wel regionale bevoegdheden opnieuw naar het federale niveau verhuizen, zegt hij in Trends Talk van deze week. “We hebben de kinderbijslag naar de regio’s overgebracht. Was dat echt efficiënt?”
“Ik ben voor sterke regio’s. Dat deel ik met de N-VA. Maar ik ben ook niet tegen België. En ik ben voor meer efficiëntie. En meer efficiëntie is niet altijd: alles naar de regio’s.” Dat zegt Thomas Dermine dit weekend in Trends Talk. De federale staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen geldt als kroonprins bij de Waalse Parti Socialiste. Analisten zien in hem de volgende Waalse minister-president, een voorspelling die hij overigens niet ontkracht in Trends Talk.
De uitspraak van Dermine klinkt als een signaal voor N-VA, die aanstuurt op confederalisme. Dermine daarentegen zegt dat herfederaliseren van regionale bevoegdheden moet kunnen, zolang dat de efficiëntie dient. Hij neemt de kinderbijslag als voorbeeld. “We hebben dat naar de regio’s overgebracht. Maar was dat echt efficiënt? Nu hebben wij drie aparte administraties, met drie aparte IT-systemen voor een beleid dat niet zoveel verschilt tussen Wallonië en Vlaanderen.”
‘Diversiteit is rijkdom’
Wat Vlaanderen zelf doet, doet het lang niet altijd beter, aldus Dermine, die verwijst naar het PFAS-schandaal in Zwijndrecht, het drugsgeweld in Antwerpen en het aftakelende Vlaamse onderwijs, zonder echter de problemen in Wallonië te ontkennen. “Er zijn veel dingen die we van Vlaanderen kunnen leren”, zegt Dermine. “De diversiteit van ons land, het feit dat we verschillende talen spreken, is echt een bron van rijkdom voor ons land. Het is stom dat wij van de kracht van ons land – de diversiteit – een zwakte hebben gemaakt.”
Pensioenhervorming geen hindernis voor uitkering Europees relancegeld
België heeft recht op 4,5 miljard euro relancegeld uit het EU-coronaherstelfonds. Het geld moet onder meer dienen voor de groene transitie. Het zal bijvoorbeeld geïnvesteerd worden in het energie-eiland voor onze kust, die de windturbineparken op zee moet verbinden met het vasteland. In ruil voor het Europees geld moeten de lidstaten voldoende hervormingen voorleggen. Zo moest België een geloofwaardige pensioenhervorming goedkeuren om een eerste schijf van 847 miljoen euro uitbetaald te krijgen. De regering keurde vorige zomer een pensioenhervorming goed. Critici noemen het echter een ‘mini-pensioenhervorming’. De bevoegde staatssecretaris Thomas Dermine maakt zich echter weinig zorgen. “De Europese Commissie is de pensioenhervorming nu aan het evalueren. België mag hoe dan ook rekenen op de uitkering van een groot deel van de 847 miljoen euro in de komende twee maanden. Een tegenvallende evaluatie van de pensioenhervorming betekent hooguit uitstel van uitbetaling van een paar tientallen miljoen euro.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier