Tessenderlo opnieuw koopwaardig

Ons gevoel dat de koers van Tessenderlo Group te snel en te sterk steeg na de meevallende cijfers over het eerste kwartaal, blijkt te kloppen. Sinds we ons advies hebben verlaagd naar ‘houden’ (zie IB 19B) en 100 van onze 300 aandelen hebben verkocht tegen 23,50 EUR, is het aandeel teruggevallen met ruim 5 %. Daardoor noteren we weer in de buurt van 22 EUR, de prijs waartegen Picanol vorig najaar een referentiebelang van 27,5 % in Tessenderlo heeft verworven.

Dat wordt voor de komende tijd dan ook onze houding. Als we het aandeel tegen dezelfde prijs of goedkoper kunnen kopen dan Picanol, vinden we het aandeel erg aantrekkelijk. Vandaar dat we het advies opnieuw verhogen tot ‘koopwaardig’ (rating 1B). Als de koers verder zou terugvallen, mag u zich eraan verwachten dat we onze positie weer aanvullen. We zien in Tessenderlo Group een basiswaarde voor de voorbeeldportefeuille voor de komende jaren. Op lange termijn zien we er een van onze topaandelen in.

Waar onze timing duidelijk minder goed is uitgekomen, is de positie die we vorige week in de Braziliaanse mijnbouwgigant Vale hebben genomen. De koers is inmiddels teruggevallen en staat nog amper enkele procenten boven het meerjarendieptepunt van 12,5 USD. Gelukkig betrof het slechts een eerste positie en kunnen we, veel sneller dan verwacht, onze positie verder aanvullen met nieuwe aankooplimieten (rating 1B).

Twijfels over Thrombo-overname

Zoals we recentelijk al een paar keer hebben aangegeven, zal de koers van Thrombogenics erg volatiel blijven tot we de uitkomst van het onderzoek naar alle strategische opties kennen. CEO Patrik De Haes heeft op de jaarvergadering aangegeven dat dit proces nog enkele maanden in beslag kan nemen. De gedoodverfde kandidaat-overnemer is partner Novartis (Alcon). Deze week kwam de koers bijkomend onder druk door de aankondiging van een deal tussen Novartis en Ophthotech Corp. over het potentiële oogmiddel Fovista (fase III-studie voor leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, AMD; resultaten verwacht in 2016). Novartis doet een voorafbetaling van 200 miljoen USD en deal kan 1 miljard USD overstijgen als alle mijlpalen – in de eerste plaats de commercialisering – worden gehaald.

Petercam-analist Roderick Verhelst verlaagde zijn advies voor Thrombogenics, omdat volgens hem de kans door de deal kleiner geworden is dat Novartis een bod doet op Thrombogenics. Dat is een mogelijke interpretatie. Een andere is dat deze overeenkomst nog eens aantoont dat Novartis sterk inzet op oogziekten. Bovendien hebben de Zwitsers zich tot nog toe steeds erg positief uitgelaten over Jetrea. Wordt vervolgd (rating 2C).

Standard Chartered herleeft

Deze keer geen teleurstellende marktreactie op de trading update voor het eerste trimester bij Standard Chartered. De Britse grootbank die bijna al zijn operationele inkomsten uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten haalt, zag de koers zelfs herstellen na de aankondiging van cijfers die in lijn lagen met de marktverwachtingen. De omzet daalde met “enkele procenten” en de winst tussen 5 en 10 %. Vorig boekjaar leverde voor het eerst in een decennium een lagere winst op (van 6,85 naar 6,06 miljard USD). Dat is bijna uitsluitend een gevolg van problemen in één land: Zuid-Korea. Daar werd flink afgeschreven op de portefeuille aan persoonlijke leningen. Standard Chartered deed een afwaardering van liefst 1 miljard USD op de business in Zuid-Korea.

Op lange termijn blijven we in het groeiverhaal geloven. We zijn zeker te vroeg in het aandeel gestapt, maar we hebben enige tijd geleden al aangegeven dat we de situatie zullen uitzweten. Het advies ‘koopwaardig’ (rating 1B) blijft gehandhaafd; de positie in de voorbeeldportefeuille ook.

WE ZIEN IN TESSENDERLO GROUP EEN BASISWAARDE VOOR DE VOORBEELDPORTEFEUILLE VOOR DE KOMENDE JAREN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content