Straling in de juiste dosis

© PN
Roel Van Espen medewerker Trends

De Leuvense start-up Qaelum ontwikkelt medische software waarmee ziekenhuizen stralingsdosissen bij radiologische onderzoeken kunnen monitoren.

Qaelum kondigde onlangs een partnerschap met het Amerikaanse Virtual Phantoms aan. Eerder had het jonge bedrijf onder meer al een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de medische tak van Afga Gevaert. Qaelum is een spin-off van de KU Leuven die werd opgericht door de computeringenieur Jurgen Jacobs, Hilde Bosmans, het hoofd Medische Fysica & Kwaliteitscontrole van het UZ Leuven, en Raymond Oyen, het diensthoofd Radiologie van het UZ Leuven. Ze ontwikkelden tools om op een meer accurate manier stralingsdosissen te bepalen tijdens radiologische onderzoeken. Hun tools zijn steeds meer gewild door universiteiten en ziekenhuizen. Dat leidde eind 2011 tot de oprichting van de nv.

De belangrijkste investeerders zijn de KU Leuven, het Gemma Frisius Fonds en de businessangel Marc Beuls. Zij ondersteunden ook de recente kapitaalsverhoging van 2 miljoen euro. De start-up heeft 25 medewerkers en boekte vorig jaar een omzet van 1 miljoen euro. Voor 2017 mikt Qaelum op een omzetverdubbeling. “We zijn actief in zestien Europese landen en in het Midden-Oosten, maar het zwaartepunt ligt in België”, zegt CEO Jurgen Jacobs. “Het UZ Leuven is onze grootste afnemer.”

Jacobs’ ambitie is de Europese marktleider in de monitoring van stralingsdosissen te worden. “En we willen onze eerste stappen zetten op de Amerikaanse markt, waar we sinds november 2016 pilotsites implementeren. We hebben er een kantoor in de gebouwen van BelCham, de in New York gevestigde Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel. Daarnaast werken we continu aan een betere productportefeuille.”

Roel van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content