‘Spinnen is wiskunde’

WOUTER RAWOENS

Het familiebedrijf European Spinning Group is een van de laatste grote spinnerijen in België. Door de meest vervuilende stap van de textielketen over te slaan maakt het zowel economisch als ecologisch winst. Daar blijft het niet bij: de jongste generatie zet steeds meer in op gerecycleerd materiaal en gaat samenwerkingen aan om kleding te ‘hacken’.

European Spinning Group startte als een distributiebedrijf, wat best atypisch is voor een spinnerij, vertelt CEO Julie Lietaer, een telg van de derde generatie van het familiebedrijf. “Daardoor wisten mijn voorgangers hoe de wereldwijde productieketen in elkaar zat”, benadrukt ze. “Mijn overgrootvader was vlasboer, mijn opa kwam als duivenliefhebber regelmatig in Taiwan. Zo kwam hij in contact met een textielproducent en richtte hij het moederbedrijf Symaco op. Mijn vader besloot zelf te produceren. Hij kocht de Avelgemse spinnerij op en begon eigen garen te spinnen.”

European Spinning Group maakt gebruik van massageverfde vezels. Dat betekent dat de leveranciers vezels pigmenteren tijdens de productie van de vezel, alvorens European Spinning Group ze tot fijn garen spint. Dat vindt Lietaer een economische, maar ook ecologische keuze. De aankoopwegwijzer van het Modetechnologisch Innovatieplatform Vlaanderen bevestigt dat massageverfde garens milieuvriendelijker zijn dan klassiek geverfd textiel. “Het is pure wiskunde”, vertelt Lietaer. “Met dertig basiskleuren verkrijg je gemakkelijk 15.000 nieuwe kleuren.” European Spinning Group richt zich weliswaar vooral tot een nichemarkt, benadrukt Lietaer, met een specifieke focus op interieurstoffen, outdoor, kleding en technisch textiel.

1
1© WOUTER RAWOENS

“In de toekomst zal de vraag naar duurzame en gerecycleerde garens enkel maar toenemen”, weet Lietaer. “Daarom doen we er alles aan om ons bedrijf nu al futureproof te maken op het gebied van productieprocessen, grondstoffen en het energieverbruik.” Volgens de handelsdataleverancier Trends Business Information had het winstgevende European Spinning Group in 2021 een omzet van 548.417 euro. Vóór corona was dat ruim 700.000 euro.

1. In de kleurenkamer

De klanten van European Spinning Group krijgen niet gewoon de dertig basiskleuren aangeboden, maar een palet aan mogelijkheden. Julie Lietaer noemt haar bedrijf een chef-kok die collecties op de maat van elke klant kan maken. De kleurenkamer noemt Lietaer dan ook haar eerste schatkamer.

2. Opslagplaats voor vezels

Meteen naar de tweede schatkamer: in de opslagplaats worden alle grondstoffen bewaard. Het gaat veelal om synthetische vezels zoals polyester en acryl, en de kunstmatige vezel viscose. Lietaer toont ook indigo vezels, vervaardigd uit gerecycleerde jeans.

3. Door de kaarderij

Op de fabrieksvloer verdwijnen de vezels via een buizensysteem in de kaarderij, een machine die vezels kaart of kamt. Het komt erop neer dat de plukjes textiel worden geborsteld, zodat alle vezels in dezelfde richting liggen. Zo vormen ze een lont.

4. In de uitrekbank

Zes vaten vol lonten worden met elkaar vermengd, tot tweemaal toe. Dat gebeurt vooral opdat ze recht zouden liggen om in de spinmachine te verdwijnen. Een bijkomende reden, het unique selling point van European Spinning Group, is de verschillende kleuren en kwaliteiten met elkaar te vermengen. Lietaer noemt het ‘magie zonder chemie’.

5. Rotorspinnen

In de spinmachine worden de lonten met een draai- en trekbeweging gesponnen tot fijne draden. Dat gebeurt heel traag, onder meer om fouten te vermijden.

Als er toch een draad vast komt te zitten, schieten er robotjes te hulp, een soort bakken die over de spinmachine heen hangen en automatisch fouten detecteren.

6. Opslagplaats voor lonten en garens

Verderop in de tweede schatkamer bevinden zich extra potten met gekaarde lonten. Zo zijn er steevast kleuren beschikbaar om op een snelle en flexibele manier tot garen te verspinnen. Afgewerkte katoenen (ecru) garens zien we er ook. De stockage van kleurgarens is eerder beperkt, omdat European Spinning Group made to order werkt.

2
2© WOUTER RAWOENS
3
3© WOUTER RAWOENS
4
4© WOUTER RAWOENS
5
5© WOUTER RAWOENS
6
6© WOUTER RAWOENS
3
3© WOUTER RAWOENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content