SNELBIER

Het Doornikse Meura volgt de Belgische bierbrouwers in het buitenland op de voet. En pakt dezer dagen uit met een primeur.

Hoe meer de Belgische brouwers zich in het buitenland manifesteren, hoe liever Marc Antoine De Mees, directeur-generaal van het Doornikse Meura, dat ziet. Meura, een kmo met een traditie die teruggaat tot een eind in de vorige eeuw, legt zich toe op allerlei benodigdheden voor de brouwerijsector : van de aanmaak van opslagtanks, filters en andere noodzakelijke attributen tot de volledige installatie en engineering van brouwerszalen. Sinds eind de jaren tachtig is het van oorsprong familiale bedrijf in handen van de groep Boccard Entreprises uit Lyon. Deze Franse groep heeft vier actieterreinen nucleair, petrochemie, staal en voeding , waarbij Meura perfect in het plaatje van de voedingsbranche past.

Dezer dagen pakt Meura Delta, het Vlaamse filiaal van Meura, uit met een heuse primeur : Vlaamse ingenieurs werkten een procédé en een installatie uit die de gistingstijd (normaal acht tot twintig dagen) herleidt tot een periode tussen 24 en 48 uur. De uitvinding zal ongetwijfeld in goede aarde vallen bij Meura’s klanten, waaronder Heineken, Carlsberg of Interbrew.

In het kielzog van die laatste (toen nog de Artois-groep), maakte Meura al in de jaren tachtig zijn blijde intrede op de reusachtige Chinese markt. Vandaag heeft de onderneming een vertegenwoordigingskantoor in de Chinese havenstad Shanghai, een kantoor dat heel Azië moet helpen bedienen. In 1995 besloot Meura ook zijn krachten te bundelen met een Chinese partner in de noordelijke provincie Jilin. Zo heeft Meura een productiepoot in Azië : Changchun Meura Light Industrial Equipment Manufacture Co, Ltd.

Meura haalt maar liefst 85 procent van zijn omzet (om en bij de 500 miljoen frank op jaarbasis) uit export. Enkele tientallen mensen stutten de onderneming. “Latijns-Amerika en Azië krijgen onze prioritaire aandacht inzake uitvoer,” weet woordvoerster Veronique Chuffart. “Ons bedrijf blijft qua omzet stabiel rond het half miljard draaien, en dit in een nochtans snel groeiende markt. Die stabiliteit is vooral te wijten aan de hevige concurrentie, die vooral uit Duitsland komt.”

MARC ANTOINE DE MEES (MEURA) De gistingstijd van het bier wordt herleid tot maximaal 48 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content