Slapeloze nachten en extra grijze haren

Op 27 november 2001 kondigden de groep Axa en Bank Degroof de oprichting aan van Axa & Degroof Funds Portfolio. Benieuwd hoe Eric Jonkers (44), directeur beheer, het samengaan van deze opstart met de dalende beurzen heeft verteerd.

“Ik heb er een aantal nachten van wakker gelegen en heb wat meer grijze haren gekregen,” lacht Jonkers, “Maar de resultaten zijn veel beter dan we zelf voor mogelijk hadden gehouden, zeker gezien de crisis op de financiële markten.”

Op 31 december dit jaar sluit Axa en Degroof Funds Portfolio zijn eerste boekjaar af. Het is dus nog even wachten op de harde cijfers, maar Jonkers wil wel al verklappen dat de resultaten niet desastreus zijn, ondanks het moeilijke beursklimaat. “De resultaten die wij genereren met de geselecteerde fondsen, liggen vaak boven de marktindexen,” aldus de man die geen dag zonder beursnieuws kan. De groep selecteert haar fondsen wereldwijd onder diverse internationale spelers.

Axa & Degroof Funds Portfolio biedt zogenaamd ‘discretionair vermogensbeheer’ aan voor mensen met een kapitaal van minimaal 250.000 euro. Bij die investeringsvorm beslist de vermogensbeheerder zelf in welke producten er wordt geïnvesteerd, rekening houdend met het risicoprofiel van de klant. Het eerste jaar stond in het teken van de klantenwerving. Daarvoor werd niet gewerkt met grote reclamecampagnes, maar wel met sensibiliserings- en informatiecampagnes voor de bankagenten en verzekeringsmakelaars van Axa. “Wij trachten onze klanten te benaderen via het netwerk van Axa,” legt Jonkers uit, “Daarom is het belangrijk dat alle makelaars en agenten perfect op de hoogte zijn van wat wij hun klanten bijkomend kunnen aanbieden. Voor hen betekent deze extra service een competitief voordeel ten opzichte van makelaars die geen vermogensbeheer kunnen aanbieden.” En natuurlijk pikt de makelaar of agent een graantje mee telkens een nieuwe klant wordt gerekruteerd.

Volgens Jonkers is de moeilijkste periode nu achter de rug en begint het vertrouwen van de beleggers weer toe te nemen. “Sinds september merken we dat de klanten gemakkelijker aankloppen,” aldus Jonkers. De vermogensbeheerder las de afgelopen maanden geen boeken over psychologie – die had hij vroeger al doorgenomen – maar verdiept zich in het fenomeen Warren Buffett. Jonkers: “Ik probeer te begrijpen waarom hij bepaalde investeringen wel of niet deed. Misschien kan ik mijn kennis dan toepassen op onze eigen werking.”

Er blijven immers nog vele uitdagingen over. Zo wil Jonkers in de toekomst verder werken aan de sensibilisering van het Axa-netwerk en aan de adviesverlening. Jonkers: “We merken dat vele klanten met specifieke vragen zitten over onderwerpen die buiten het puur financiële beheer vallen. Denk maar aan successieplanning, repatriëring van vermogens, vastgoed. We zullen die zaken wellicht uitbesteden.”

Als adjunct-gouverneur van de Rotary Club in Antwerpen staat Jonkers binnenkort ook voor de zware opdracht om de viering van het honderdjarig jubileum van Rotary in 2005 voor te bereiden. Als dat maar niet te veel wordt voor zijn grijze haren.

A.G.

“Sinds september merken we dat de klanten gemakkelijker aankloppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content