Sjanghai, stad van alle contrasten

© belga

De grootste metropool van China, die zowel ultramodern als authentiek is, bezit talloze aspecten. Zo is de stad een mix van futuristische wolkenkrabbers, historische gebouwen en allerlei eettentjes. Reis mee in het hart van de modernste stad van China.

Sjanghai wordt in twee gedeeld door de Huangpu stroom. De stad, die tegelijk rijk, modern en elegant is, valt vooral op door haar diversiteit. Zo is één deel van de stad, met futuristische decors, vooral op het financiële aspect gericht en krioelt het andere deel van typische Aziatische steegjes met Art Decogebouwen.

Het extravagante Pudong

Pudong, een stadsbuurt op de westoever van de Huangpustroom is vooral bekend om haar reusachtige buildings met extravagante vormen. Het extreem moderne stadsdeel brengt de toeristen in een futuristische wereld van rijkdom en overvloed.

De indrukwekkende wolkenkrabbers spuien een onophoudelijke stroom van zakenmannen en toeristen. De Jinmaotoren, een wolkenkrabber van 88 verdiepingen, en de Shanghai World Financial Tower, in de vorm van een flessenopener, zijn de bekendste. Als je Pudong bezoekt, moet je dus vaak omhoog kijken.

De buurt, die symbool staat voor het kapitalisme en liberalisme, telt talrijke restaurants en luxueuze shoppingcenters. Je vindt er ook enkele boeiende musea zoals het Museum voor Wetenschap en Technologie.

Verder is de Wereldtentoonstelling van 2010 er nog altijd toegankelijk ook al zijn de meeste paviljoenen gesloten of vernietigd. De enkele die nog overblijven verbazen door hun bizar karakter.

Het historische Pushi

Pushi, een buurt die op de andere oever van de stroom ligt, valt op door haar multicultureel karakter.

Liefhebbers van kunstgeschiedenis en geschiedenis kunnen er naar hartenlust galerijen, musea en tentoonstellingen bewonderen. Je vindt er onder andere het museum van Sjanghai dat aan traditionele kunst gewijd is, het museum van urbanisme met adembenemende maquettes en het Propaganda Poster Art Centre, een juweeltje in de kelder van een appartementencomplex.

De alternatieve en moderne kunsten spelen eveneens een belangrijke rol in de stad. In de oude opslagplaatsen van het MOCA vind je het artistiek complex M50. Je kan er ook een kijkje nemen in het Rock Bund Art Museum.

Op de Bund, een lange wandeling langs de Huangpu stroom, kan je de koloniale gebouwen van de stad bewonderen. Bovendien is het zicht op Pudong en de wolkenkrabbers er adembenemend. Wat verder, in de steegjes van Xiantiandi, kan je tot rust komen bij de aanblik van de shikumens (huisjes met Westerse en Chinese elementen).

In de oude stad Nanshi kan je de tegelijk drukke en rustgevende sfeer van de Yu Yuan bazaar en de Yu tuinen opsnuiven. In de straten met decors uit de tijd van de Ming en Qing dynastieën wemelt het van de toeristen.

De oude tempels van de stad zijn eveneens de moeite waard. De Boeddhatempel van Jade en de Jing’an Tempel behoren tot de mooiste: hun goudkleurige versiersels contrasteren prachtig met de grijze buildings van het kapitalistische tijdperk.

Zin in rust ? Shanghai bulkt van de parken, echte oases van rust. In het zeer populaire Fuxing Park vind je zowel inwoners van de stad als expats.

Vergeet ten slotte niet een bezoekje te brengen aan één van de talrijke markten. Je kan er jurken op maat laten maken en prachtige of zelfs valse antiquiteiten op de kop tikken. Let echter op want ze worden vaak in beslag genomen aan de douane…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content