Raad v State vernietigt milieuvergunning Uplace,… zoals we voorspeld hadden. UNIZO haalt slag thuis voor zelfstandigen in handelskernen!

Een tweet van Karel Van Eetvelt — met uitroepteken — juicht de beslissing van de Raad van State toe om de bouwvergunning voor Uplace te vernietigen. Daarmee lokt de Unizo-topman heel wat negatieve reacties uit. Andere tweeters beschuldigen hem ervan conservatief te zijn, maar dat ontkent Van Eetvelt. “Integendeel”, zegt hij. “Ik ben net modern in mijn opvatting over winkelcentra. In de Verenigde Staten, waar dat soort perifere shoppingcenters zijn ontstaan, komt men erop terug. Die projecten hebben een leegzuigeffect op de middenstand in de handelskernen, wat de binnensteden op de duur kapotmaakt en leidt tot verzuring en onveiligheid.”

Van Eetvelt is geen tegenstander van winkelcentra an sich, zolang die de binnensteden versterken. Hij verwijst naar K in Kortrijk. “Wijnegem Shopping Center en Waasland Shopping Center zijn dan weer voorbeelden van hoe het niet moet”, zegt hij. “Heel wat mooie handelszaken zijn eraan ten onder gegaan. Ze duwden bloeiende winkelregio’s als Temse en wijken in Antwerpen de dieperik in.”

Van Eetvelt betreurt dat de vernietiging van de vergunning veel geld kan kosten aan Uplace-topman Bart Verhaeghe. “Maar ik had Bart op voorhand gewaarschuwd dat zijn project wettelijk op losse schroeven stond. Hij besloot het risico te nemen. Zo werkt een vastgoedontwikkelaar. Hij speculeert op een vergunning. Krijgt hij die, dan kan hij het project met een winst van 15 tot 30 procent voortverkopen aan professionele vastgoedbeheerders.”

Uplace is terug naar af door de juridische actie van onder meer Unizo. Toch is de werknemersorganisatie een vurige voorstander van een snellere vergunningsregeling voor investeringen. Van Eetvelt: “Dat klopt. Maar het stoort dat allerlei overheden gewone ondernemers voor het verkrijgen van een vergunning aan hun lot overlaten, en om die reden niet kunnen groeien. Uplace zet een zak met geld op tafel en krijgt alle faciliteiten van de Vlaamse overheid, die zonder veel toezicht alle toelatingen heeft gegeven.”

“Toch wil ik benadrukken dat Unizo er bij de Vlaamse overheid op aandringt bouw- en milieuvergunningen sneller te verlenen en not-in-my-backyardacties te bemoeilijken — zonder uiteraard toe te laten dat Vlaanderen blind wordt volgebouwd. Dat betekent ook dat Unizo minder kansen heeft om juridische spaken in de wielen te gooien. We zullen dan een tandje bij moeten steken om via gewone lobbying te verkrijgen dat de inplanting op een degelijke manier gebeurt.”

In Tweetspraak belicht de redactie een opmerkelijke tweet van de voorbije week.

“Uplace zet een zak met geld op tafel en krijgt alle faciliteiten van de Vlaamse overheid”

@HBROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content