PS verstevigt greep op federale overheidsdiensten
Een PS-figuur wordt nummer één van de Rijksdienst voor Pensioenen en een vertrouweling van cdH-kopstuk Joëlle Milquet komt aan het hoofd van het Planbureau. Net voor de verkiezingen zet een aantal politieke partijen nog vlug de pionnen uit.
Vier jaar. Zolang heeft het geduurd tot Gabriël Perl, de voormalige administrateur-generaal van de Rijkdienst voor Pensioenen (RVP) die in 2010 met pensioen ging, een opvolger had. Gedurende dat interregnum werd de dienst geleid door de adjunct-administrateur-generaal, Marc Deblock (Open Vld). Pas nu is de naam van de nieuwe baas van 2200 pensioenambtenaren bekend: Sarah Scaillet, 38 jaar, PS-etiket en al jaren aan de slag bij onder andere de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).
Dat de aanstelling zo lang heeft geduurd, heeft alles te maken met de moeilijke politieke evenwichtsoefening die de benoeming van een topambtenaar in België altijd is geweest. Ondanks de objectieve selectieprocedures bij Selor — die algemeen op applaus worden onthaald — duiken aan het einde van het proces politieke partijen op die hun zeg willen hebben. Niet alleen proberen politici een vertrouweling aan de top van een administratie of overheidsdienst te plaatsen, bovendien moet rekening worden gehouden met taalevenwichten. Politieke partijen tellen nauwgezet hoeveel topambtenaren Nederlandstalig en Franstalig zijn. En wanneer de nummer één van een administratie tot de Nederlandse taalrol behoort, moet het nummer twee deel uitmaken van een andere taalrol.
Ministerieel veto
Dat zorgde voor een zelden geziene vaudeville bij de zoektocht naar een nieuwe nummer één voor de RVP. Net voor de verkiezingen van 2010 moest de regering Jean-Marc Delporte aanstellen als nieuwe topman, maar dat botste op het veto van MR-minister Didier Reynders. Niet alleen was Delporte een PS’er, als topambtenaar op Financiën was hij jarenlang de kwelduivel van Reynders toen die laatste het departement moest beheren. Delporte was trouwens niet als nummer één uit de selectie van Selor gekomen. Dat was Tom Auwers, maar als Vlaming kwam hij niet in aanmerking voor de functie omdat de nummer twee van de RVP Nederlandstalig is.
Een nieuwe selectie drong zich op, en dat in een periode van aanslepende regeringsonderhandelingen. Twee Franstalige kandidaten kwamen in aanmerking voor de post, onder wie opnieuw Jean-Marc Delporte (voor de Luikse PS’er Jean-Marc Close). Ditmaal stuitte die op een veto van toenmalig minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die liever de Franstalige liberaal Christophe Hardy op de post zag. Uiteindelijk won niemand en werd Delporte topman van de federale overheidsdienst (FOD) Economie. Bij de volgende selectieronde werd meteen duidelijk dat de PS zich niet langer wou laten ringeloren. Twee kandidaten kwamen nog in aanmerking voor de post, beiden met een duidelijke PS-band: Sarah Scaillet en François Perl (zoon van Gabriël Perl en nu algemeen directeur bij het Riziv). Scaillet heeft dus haar slag thuisgehaald.
PS versus CD&V
Met de benoeming van Scaillet heeft de PS in elk geval de puntjes op de i gezet. De voorbije jaren dreigden de Franstalige socialisten hun greep op een aantal ‘sociale’ topadministraties te verliezen. Dan hebben we het vooral over alle diensten die te maken hebben met de sociale zekerheid. De RVP is weer in PS-handen, maar als dat niet gebeurd was, werd enkel nog de FOD Werk geleid door iemand met een PS-etiket: Pierre-Paul Maeter. Wel is het zo dat de FOD Sociale Zekerheid met Frank Van Massenhove iemand aan het hoofd heeft die bekendstaat als een sp.a-benoeming. Maar voor de rest voeren de (ex-)christendemocraten het hoge woord bij de RSZ, het Riziv, de RVA en de RSZ voor zelfstandigen. CD&V’er Koen Snyders, oud-adviseur van Jean-Luc Dehaene en tot 2013 burgemeester van Edegem, leidt de RSZ. Anne Vanderstappen, voormalig expert van de Unizo-studiedienst, is de administrateur-generaal van de RSZ voor Zelfstandigen, Johan De Cock leidt het Riziv en de cdH’er Georges Carlens is het nummer één van de RVA.
Bij de partij van Benoît Lutgen en Joëlle Milquet mogen ze trouwens tevreden zijn, want naast Carlens hebben ze nu een andere cdH-topper bij een belangrijk overheidsorgaan zitten. Philippe Donnay, voormalig kabinetschef van Joëlle Milquet, wordt de nieuwe baas van het Planbureau. Donnay volgt Henri Bogaert (ook cdH) op. Jan Verschooten (van sp.a-signatuur) blijft het nummer twee. Verschooten is de man die tijdens de voorbije legislatuur vaak voor Johan Vande Lanotte het nodige studiewerk mocht verrichten om het regeringsbeleid met cijfers te ondersteunen. Denken we maar aan de mogelijke jobcreatie ten gevolge van een lagere btw op energie.
Het cdH had vorig jaar al gescoord door de door de partij gesteunde Laurent Ledoux aan het hoofd van de FOD Mobiliteit te krijgen. Maar vooral de PS heeft haar greep versterkt met naast Jean-Marc Delporte op de FOD Economie ook Jean-Paul Janssens op Justitie. Met Jacky Leroy (FOD Personeel en Organisatie) had de PS al een vertrouweling op een sleuteladministratie. Opvallend is wel dat Leroy in de pers herhaaldelijk zijn ongenoegen heeft geuit over de partijpolitieke koehandel bij topbenoemingen. De waarheid gebiedt wel te zeggen dat een paar topambtenaren geen politiek etiket hebben: Jan Deprest van Fedict komt uit de privésector, net als Dirk Cuypers (FOD Volksgezondheid, ex-Eli Lilly)
Ondertussen ziet het ernaar uit dat Isabelle Mazarra (MR) de FOD Binnenlandse Zaken zal leiden. Zij is één van de kabinetschefs van Maggie De Block (Open Vld) en zou in de plaats komen van Jaak Raes (CD&V), die de nieuwe baas wordt van de Staatsveiligheid. Door die stoelendans staan er evenveel Franstaligen als Vlamingen aan de leiding van een federale overheidsdienst.
ALAIN MOUTON
De voorbije jaren dreigden de Franstalige socialisten hun greep op een aantal ‘sociale’ topadministraties te verliezen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier