Marianne Amssoms
‘Politiek is een te mijden onderwerp in Amerikaanse professionele kringen’
De verkiezingskoorts bereikt hier een hoogtepunt. Ik merk nervositeit van de buurtwinkel tot de bestuurskamer.
In de Democratische bubbel New York werd de overwinning van Joe Biden vier jaar geleden als een bevrijdingsfeest gevierd. Dat Donald Trump vier jaar later weer een kans maakt, is voor veel New Yorkers beangstigend surreëel. Maar in de buitenwijken zie je veel MAGA-petjes en -tuinborden.
Aan de ingang van mijn supermarkt worden badges en koelkastmagneten van de Harris-Walz-campagne vlot verkocht. Amerikaanse vrienden bemannen telefooncentrales om kiezers in strijdstaten aan te moedigen hun stem uit te brengen. Of ze nemen de bus naar Pennsylvania (één van die strijdstaten) om dat deur-aan-deur te doen. Er zijn Zoom-meetings, briefschrijfcampagnes en fondsenwervingen. Ik schrok toen een kennis vertelde dat ze haar dochter niet inschrijft aan een universiteit in een zuidelijke staat waar zwangerschapsonderbreking onder een Trump-regime zo goed als onmogelijk lijkt, zelfs in een medisch noodgeval.
In mijn omgeving zijn er ook mensen die voor Trump stemmen vanwege zijn deregulerings- en fiscale toezeggingen. Of uit ongenoegen met het politieke apparaat. Het lijkt alsof we in twee parallelle universums leven, met partijdige nieuwsnetwerken en sociale media die de kloof verdiepen. Alles wordt gepolitiseerd. Zelfs datingapps voegden nieuwe functies toe om potentiële partners te screenen op waar ze staan rond sociale thema’s en of ze gaan stemmen.
Democratie onder druk
Hoe groot het verschil wordt, blijft koffiedik kijken. De verkiezingen zijn volop aan de gang. Hoewel de stemmen pas geteld worden op 5 november, kun je in de meeste staten nu al je stembiljet inleveren. Er is sprake van een recordopkomst. Peilingen tonen een nek-aan-nekrace. Commentatoren geven gewicht aan hoeveel geld op welke kandidaat wordt ingezet op gokplatformen. Anderen halen hun waarheid op de beurs. Zogenoemde ‘Trump-aandelen’ – waaronder dat van zijn eigen socialemediabedrijf – of cryptomunten stijgen of dalen naargelang de verwachtingen. Hetzelfde geldt voor ‘Harris-aandelen’, zoals die van bouwers van elektrische voertuigen en producenten van hernieuwbare energie. Intussen gooien de twee kampen alles in de strijd met een opbod aan vaak onbetaalbare economische en andere beloftes.
Politiek is een zwaarbeladen en te mijden onderwerp in Amerikaanse professionele kringen. Achter de schermen bereiden bedrijfsleiders wel scenario’s voor over wat te doen en wat te zeggen. Trump weigert te beloven dat hij de uitslag zal aanvaarden, dus zijn onlusten te verwachten als hij aan het kortste eind zou trekken. Men houdt hier collectief de adem in.
Ik mag niet stemmen, maar ook mijn zenuwen staan gespannen. Hoe men zich informeert, kiest, en hoe wordt omgegaan met de uitslag, dat is waar het echt om draait. Bestond hier maar een stemtest zoals in België. Daar zag ik hoe jongeren beter geïnformeerd dan hier hun stem uitbrachten. Hier, in het heetst van de strijd, gaat het niet alleen om het kiezen van een president, maar staat de democratie onder druk.
De auteur werkt in New York als CEO van het communicatiebureau Carpe mutatio
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier