Overheden geven circulaire economie een duw in de rug
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Het sluiten van de kringlopen blijkt een beloftevol model voor de Belgische economie. Diverse studies wijzen op een netto aangroei van de werkgelegenheid op middellange termijn. Het verbaast dan ook niet dat de overheden circulaire activiteiten promoten.
Het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest opende in 2016 de incubator Greenbizz in een passiefgebouw in het havengebied. Jean-Marc Bryskere: “Onze opdracht is start-ups en gevestigde bedrijven te ondersteunen die actief zijn in duurzame of circulaire economie. Bijna twee jaar na de start hebben hier een dertigtal ondernemingen onderdak gevonden en zijn onze kantoren en werkplaatsen voor 80% ingevuld.”
In Greenbizz vind je vandaag bijvoorbeeld Tale Me, dat designer kleding voor jonge mama’s en kinderen tot 6 jaar verhuurt. Wanneer dat niet meer mogelijk is, wordt het textiel gerecycleerd tot nieuwe stoffen. Ook Reconfort+ vond er onderdak. Het is een jong bouwbedrijf dat gebruik maakt van milieuvriendelijke renovatie- en reconstructietechnieken en innovatieve groene technologieën.
Ook Vlaanderen en Wallonië nemen initiatief
De Vlaamse overheid heeft met ‘Vlaanderen Circulair’ een visie tot 2050 uitgewerkt, waarin afvalstoffenmaatschappij OVAM de trekker is. Dat leverde alvast een ‘Green Deal circulair aankopen’ op, waarbij meer dan 100 organisaties zich hebben geëngageerd om in hun aankoopbeleid te kiezen voor herbruikbare materialen of om middelen en producten te delen in plaats van ze zelf aan te kopen.
Lees ook: Circulaire economie kan tot 100.000 jobs opleveren
En het Waals Gewest heeft met NEXT een specifiek programma dat circulaire projecten in industriële sectoren wil bevorderen. “We hebben een klein team binnen investeringsmaatschappij S.R.I.W. dat momenteel 25 projecten begeleidt en adviseert”, legt projectmanager Francine Turck uit. “We kijken naar de metaalsector, biogebaseerde activiteiten, textielrecyclage, enzovoort…. Een mooi voorbeeld is zeker Isohemp uit Fernelmont, een bedrijf dat bouwmaterialen ontwikkelt op basis van hennep.”
Grote transitie vergt geduld
Dergelijke rolmodellen zijn cruciaal voor de verdere doorbraak van de circulaire economie, vindt ook Max Jadot van BNP Paribas Fortis, dat zich tot doel heeft gesteld de circulaire transitie met raad en daad te ondersteunen: “We hebben innovatieve proefprojecten nodig die wervend werken. Sommige bedrijven staan al heel ver in hun evolutie, andere zijn nog bang voor de reactie van hun klanten of bankier.”
We hebben innovatieve proefprojecten nodig die wervend werken.
“Wij staan alvast klaar om daar middelen in te investeren. Door onze schaalgrootte kunnen we flink wat impact hebben. Maar als we realistisch zijn, weten we dat het nog enkele decennia gaat duren om die grote transitie waar te maken.”