Circulaire economie kan tot 100.000 nieuwe jobs opleveren
Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Grondstoffenschaarste, het verminderen van de afvalberg, minder CO2-uitstoot… Er zijn tal van redenen waarom bedrijven vandaag evolueren naar circulaire economie. En dat is goed nieuws, niet alleen voor het milieu maar ook voor de werkgelegenheid. Er zijn extra banen en nieuwe jobs in het vooruitzicht.
Circulaire economie is geen hype meer. Ze kan vandaag al rendabel zijn. “Op voorwaarde dat we kiezen voor modellen met de hoogste toegevoegde waarde”, stelt Kris Bachus van HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving van de KU Leuven. Hij heeft onderzocht welke circulaire businessmodellen mogelijk zijn in Vlaanderen en welke nieuwe jobs dit met zich meebrengt.
Extra jobs door hergebruik
Het HIVA onderzocht onder meer de cluster van elektrische en elektronische apparaten. Daar schuilt een groot potentieel. “Kijk naar de smartphones, van het ontginnen van metalen over het design en de productie tot de distributie… Zo’n wereldwijde keten maakt het bijzonder moeilijk om de reststoffen te valoriseren. Bij het design denkt men te weinig wat er achteraf met de gebruikte materialen kan gebeuren.”
Kris Bachus ziet er veel mogelijkheden in voor nieuwe werkgelegenheid. “De sociale-economiebedrijven zijn daar al sterk in. Maar het kan nog veel verder gaan: herstel en refurbishment van gebruikte producten, hergebruik van de componenten, onderhoud van toestellen… Zowel voor laaggeschoolden als voor mensen met technische kennis zijn hier nieuwe jobs weggelegd.”
Zowel voor laaggeschoolden als voor mensen met technische kennis zijn hier nieuwe jobs weggelegd.
Eerdere onderzoeken wezen voor Vlaanderen alleen al op een netto aangroei van 27.000 jobs door de circulaire transitie. Ook de federale overheid liet de effecten ervan onderzoeken door consultant PwC. Tegen 2030 verwacht die studie tussen 15.000 en 100.000 nieuwe banen en een totaal economisch potentieel dat kan oplopen tot 7 miljard euro.
Lees ook: Overheden geven circulaire economie een duw in de rug
Nieuwe beroepen in zicht
Naar verwachting zal het aantal nieuwe jobs onder meer toenemen in de bouw, in IT en andere aanverwante sectoren. “Als de bouwsector meer circulair wordt, met demonteerbare en herbruikbare modules, aanpasbare technieken, wordt hij technologischer en complexer. Dus heb je elektriciens en technici nodig met kennis van software en het internet of things. Tegelijk zal er nood zijn aan een soort van ‘recycle coach’: een materialenkenner die instructies geeft voor de verdere verwerking van reststoffen.”
De onderzoeker wijst ook op het succes van de deeleconomie en businessmodellen ‘als een dienst’. “Enerzijds zullen minder toestellen en producten worden verkocht, wat een negatieve impact kan hebben op de werkgelegenheid, maar anderzijds verwachten we een sterke nood aan ingenieurs en servicetechnici voor onderhoud. Het resultaat voor de arbeidsmarkt zal positief zijn”, besluit Kris Bachus.