Open voor iedereen
Aurelium waagt zich op vastgoedterrein. In zijn eigen, nieuwe kantoorgebouw biedt de ICT-dienstverlener flexibele werkplekken aan voor niet-medewerkers.
Aurelium is eind vorig jaar verhuisd naar zijn nieuwe gebouw in Kontich. Een gebouw als visitekaartje: energiezuinig, sober maar toch met uitstraling. “Onze activiteiten en onze klanten vragen niet om een spectaculaire architectuur”, zegt managing director Koen Slootmaeckers.
Kmo’s die — liever dan te huren — investeren in hun eigen (kantoor)pand, het is een van de opvallende vastgoedtrends van de voorbije jaren. En Aurelium speelt in op nog een trend, die van het ‘nieuwe werken’. Het nieuwe kantoorgebouw is uitgerust met flexplekken, aanloopbureaus en concentratieruimtes. Is dat voor veel bedrijven al beangstigend vernieuwend, dan gaat Aurelium nog een stap verder: vanaf midden februari stelt het zijn nieuwe gebouw ook open voor buitenstaanders, of liever: gasten. “Iedereen die hier een uur, een paar uur of langer wil komen werken, is welkom”, legt Koen Slootmaeckers uit. “We hanteren een systeem van free seating: je meldt je aan, je krijgt een badge, je logt in, kiest een werkplek en je logt uit als je vertrekt. Alleen onze boekhouding en helpdesk hebben een apart lokaal dat niet toegankelijk is voor gasten.”
Veel vergaderruimte
Die gasten van het ClubHouse kunnen wel kiezen uit zes werksferen, evoluerend van informeel naar meer formeel. Erg informeel zijn de zetelcombinaties waar plaats is voor veertien personen. “Dat zijn gewoon comfortabele fauteuils”, verduidelijkt Slootmaeckers. “We merken dat die bij onze eigen mensen erg populair zijn. Ze zijn ideaal om kort iets af te stemmen met een collega voor je naar een vergadering vertrekt.”
Ook de cafetaria blijkt, hoewel niet zo bedoeld, een geliefde plek voor korte vergaderingen met collega’s. Op de eerste verdieping staat een lange tuinbank-en-tafelcombinatie die bedoeld is voor kort gebruik. Twee hoge tafels met enkele krukken zijn ook gericht op gebruikers die snel wat zaken willen nakijken of even willen bellen. Voor het echte en langere kantoorwerk zijn er de bureau-eilanden met een klassieke en comfortabele bureaustoel. De hoogste trede op de trap naar de formele werkplek vormen de concentratieruimtes, afgesloten lokaaltjes met een bureau en een stoel.
Welke werkplek je ook kiest, je betaalt maximaal 6,60 euro. Hoe meer uren op maandbasis, hoe goedkoper het uurtarief, tot minder dan 2 euro per uur. “Als je als bedrijf hier een paar mensen een paar uur per week laat werken, dan haal je al snel dat minimumtarief”, zegt Koen Slootmaeckers.
Vergaderen kan ook in het ClubHouse van Aurelium. Een vergaderruimte kan je beter wel op voorhand vastleggen. Het aanbod aan vergaderruimten is in ieder geval groot en verscheiden: van klassieke vergaderzalen voor 4 tot 18 personen, over een boardroom tot trainingslokalen en presentatieruimten met een maximumcapaciteit van 100 personen. “We hebben bewust veel vergaderplekken voorzien. In kantoorgebouwen zie ik vaak veel lege werkplekken, maar het is bijna altijd zoeken naar een vrije vergaderzaal. Dat komt omdat werken steeds meer samenwerken betekent.”
Werkplekken en competenties delen
Hoe komt een ICT-dienstverlener ertoe werkplekken aan te bieden? “We zijn in 1987 begonnen als een oerklassiek IT-bedrijf dat pc’s en servers verkocht en installeerde. Sinds 2000 zijn we meer gaan focussen op de gebruiker: ervoor zorgen dat mensen efficiënter en comfortabeler kunnen werken.” Soms leidt dat tot ‘anders werken’, een term die Slootmaeckers beter vindt dan het ‘nieuwe werken’.
“De essentie is dat de werkplek en de bedrijfszetel van elkaar losgekoppeld worden. Vroeger was het simpel: je reed ‘s morgens naar je werk, deed daar je job en om vijf uur zat de werkdag erop. Vandaag kan je met je laptop, tablet of smartphone zowat overal werken. En werken wordt ook tijdsonafhankelijk.”
Nieuwe technologieën en oplossingen zoals wifi, videoconferencing en cloudcomputing zijn dus de link naar de nieuwe activiteit van Aurelium. “Het ClubHouse is deels een showcase voor onze klanten — we laten zien wat er allemaal mogelijk is — maar we verruimen vooral ons aanbod. We kunnen ervoor zorgen dat mensen geen nutteloze verplaatsingen maken. En zo heeft dit concept ook een hr-aspect, want bedrijven zien medewerkers afhaken omdat ze dagelijks in de file staan.”
De ligging van het ClubHouse, langs de E19, op een kilometer van de afrit Kontich, is dan ook heel bewust gekozen. Slootmaeckers: “De ochtendfile naar Brussel begint iets voorbij Kontich. En omdat het tussen Antwerpen en Brussel ligt, is het ook een interessante afspraakplek. Voor zo’n ‘meet me halfway’-vergadering kan je natuurlijk ook terecht in de lobby van een hotel, maar voor confidentiële gesprekken is dat toch niet altijd de ideale locatie.”
Kan het ClubHouse-concept zich voldoende onderscheiden van het bestaande aanbod van verhuur van flexibele werkplekken? “We vertrekken echt vanuit het anders en beter werken”, antwoordt Slootmaeckers. “We onderscheiden ons ook doordat we state-of-the-artinfrastructuur aanbieden en die combineren met ondersteuning op gebruikersniveau. In hotels vind je ook vaak faciliteiten voor videoconferencing, maar ze worden daar zelden gebruikt om dat niemand weet hoe het werkt.”
Slootmaeckers ziet voor Aurelium én voor de gasten ook businessopportuniteiten. “We hopen dat hier mensen komen werken die in onze ‘periferie’ opereren: consultants, hr-specialisten, financiële profielen… Daar kunnen gezamenlijke opdrachten uit voortkomen. Ik geloof heel sterk — zeker voor kmo’s — in een model dat competenties op een ad-hocbasis bundelt.”
LAURENZ VERLEDENS
“Vandaag kan je met je laptop, tablet of smartphone zowat overal werken. En werken wordt ook tijdsonafhankelijk”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier