Op zoek naar de euroglief
Ze noemen hem de ongrijpbare glief. Het ontbreken van het eurosymbool op de huidige klavieren, in printers en in software kan nog voor onprettige verrassingen zorgen als de eengemaakte Europese munt in 1999 een geldig betaalmiddel wordt.
Voor informaticadirecteuren die zwoegen om hun boekhoudingssoftware te converteren naar de euro, is het misschien een detail. Het gebrek aan een euroteken oogt minder spectaculair dan de ingewikkelde regels voor triangulering en afronding in de eurowetenschap. “Firma’s die dit als het belangrijkste probleem met de euro zien, maken een serieuze misrekening,” waarschuwt John Downe, die het europrogramma voor IBM Europa leidt. Toch vindt hij, net als andere experts, dat je deze op het eerste gezicht onbelangrijke aspecten van de euro maar beter niet kan verwaarlozen. “Dit kunnen triviale probleempjes lijken, maar je mag ze niet negeren,” zegt John Downe.
Computergebruikers zullen het eurosymbool in de eerste plaats zoeken op hun toetsenbord. Helaas zullen ze dat daar vandaag maar moeilijk kunnen vinden. De hedendaagse klavieren stammen uit een tijd waarin nog niet aan de euro was gedacht.
Vind de juiste knop
En omdat alle evidente toetsenlocaties voor de euroglief al benomen zijn, beveelt de Europese commissie aan om hem maar onder de “AltGr+E” toetsencombinatie te stoppen. Dat werkt op Belgische toetsenborden – schiet niet op ons als het bij u anders is – maar in Groot-Brittannië, bijvoorbeeld, is die plek al bezet door een letterteken met een Iers accent. Gebruikers van “Britse” borden vinden de euroglief dus onder “AltGr+4”. Het is een situatie die ver van ideaal is. Totdat er nieuwe toetsenborden worden gemaakt met het euroteken op de juiste knop, zal er nogal wat tijd verloren gaan met het zoeken naar de ongrijpbare glief. Keytronic is één van de eerste fabrikanten om zo’n toetsenbord te onthullen, maar het is onrealistisch om van grote bedrijven te verwachten dat zij hun vele klavieren gaan vervangen, alleen maar om de euro erop te hebben.
Migreren met Microsoft
Microsoft heeft onlangs een directe programmawijziging (“patch”) voor zijn courante Windows 95 en Windows NT4 besturingssystemen uitgebracht (zie Hotline in Trends van 11 juni jl.). Windows 98 en het in ontwikkeling verkerende Windows NT 5 hebben standaard ondersteuning voor de euro. Maar de miljoenen pc-gebruikers die nog onder Windows 3.11 of MS-Dos draaien, zullen elders moeten aankloppen voor hun euromatisering: Microsoft heeft besloten om geen upgrade voor die gebruikers te voorzien.
“We moesten prioriteiten stellen in onze support en dus vertrokken we bij de gebruikers van Windows 95 en NT 4,” zegt Mark Taylor, de Microsoft-directeur die verantwoordelijk is voor de euro. “De oudere besturingssystemen zijn nu echt marginaal voor ons.”
De beslissing van Microsoft schept een kansvenster voor andere ontwikkelaars omdat nog heel wat firma’s, vooral kleine bedrijven, stug weerstand bieden aan de pogingen van Microsoft om hen naar nieuwere software te drijven.
Monotype Typography (www.monotype.com), het 101-jarige monument in de typografie dat in de afgelopen maand door Agfa is overgenomen, heeft eurotekens ontworpen voor de basisfonts van Microsoft in Windows 98. Monotype heeft de eurosymbolen gecreëerd voor sommige van de meest gebruikte lettertypes in de wereld: Gill Sans, Bembo, Arial en Times New Roman. Ze zijn nu te koop in Postscript-formaat voor Mac of pc en in TrueType voor de pc.
IBM heeft een nieuwe versie van het Dos-besturingssysteem aangekondigd, PC Dos 2000, die het eurosymbool ondersteunt en meteen ook een oplossing vormt voor het jaar 2000-probleem – het oorspronkelijke Dos kan de datums van het volgende millennium niet aan.
In de voorbije maand heeft IBM ook zijn plannen aangekondigd om eurocompatibele upgrades ter beschikking te stellen voor zijn andere besturingssystemen: OS/390 en OS/400 voor zijn mainframes en middenklassers; de AIX-versie van Unix; en OS/2, dat ruime aanhang geniet in de banksector. IBM-gebruikers in Europa zullen kunnen bellen naar een call center in Ierland om er de jongste informatie te krijgen over de euroconformiteit van de vele producten van de firma.
Met nauwelijks 5 maanden te gaan tot de euro wettelijk wordt, vraagt men zich af waarom IBM en andere leidende verkopers van informatietechnologie (IT) zolang hebben gewacht met hun oplossingen voor het europrobleem. “We hebben dit punt al in juni 1997 bekeken, maar toen was het zeer moeilijk om begrijpelijke antwoorden te krijgen,” verklaart John Downe van IBM.
Zien en printen
Een ander probleem met de euro duikt op wanneer pc-gebruikers proberen om de glief op hun computerscherm op te roepen of op hun printer af te drukken. Zelfs wie de juiste toetsencombinatie raakt, is verloren als de fonts die het scherm of de printer hanteert geen euroteken bevatten.
Microsoft levert een gedeeltelijke oplossing door de euroglief in te bouwen in de drie populairste TrueType-fonts die het samen met de huidige en toekomstige Windows-versies levert. Microsoft heeft trouwens de bedoeling het symbool in al zijn fonts te introduceren.
Nochtans helpt dat niet veel als uw bedrijfsimago een ander lettertype voorschrijft. Het Britse EuroType Ltd. zegt een meer omvattende oplossing te bieden. Zijn EuroGlyph-pakket voegt het euroteken toe aan alle TrueType-fonts in alle versies van Windows – ook in Windows 3.11 dat Microsoft niet verder ondersteunt. Het product kost 2999 frank (www.eurotype.com).
Een andere specialist, het Ierse Eurosymbol Ltd, is een stapje verder gegaan. Haar EuroSymbol-oplossing bestaat uit twee programma’s: één om het eurosymbool te genereren, het tweede om alle gevallen van een bepaalde munt in een Microsoft Word 97-document op te sporen. EuroSymbol berekent dan de waarde in euro en voegt automatisch de nieuwe waarde en het symbool in: voor, achter of in de plaats van de oorspronkelijke munt. Om te vermijden dat er met de conversie zou worden geknoeid, worden de benodigde gegevens op een netwerkserver bewaard waar de gebruikers niet bij kunnen. Het programma rekent om met 6 significante cijfers en rondt af tot de dichtstbije cent, zodat het beantwoordt aan de Europese wetgeving.
Zelfs als computergebruikers erin slagen hun glief op het scherm te krijgen, dan nog is er geen garantie dat ze hem ook kunnen printen. Kantoorprinters die ingebouwde fonts gebruiken – en geen gedownloade fonts – hebben hoogstwaarschijnlijk geen euroglief in hun karakterset omdat die dateert van voor het euro-ontwerp. De oplossing bestaat erin de printer te dwingen het euroteken bij de computer op te halen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
IT-managers kunnen duidelijk een massa gefrustreerde gebruikers verwachten als in januari de zoektocht naar de ongrijpbare glief in alle ernst begint.
Financial Times
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier