OP NIEUWE BANEN

Met z’n geavanceerde boordcomputer voor de transportsector wil ICS Europa inpalmen. Poperinge is en blijft de uitvalsbasis, omwille van de “roots”.

De West-Vlaamse informatica-successen stoppen niet bij Lernout & Hauspie of Flanders Language Valley. Bij de nv ICS in Poperinge valt ook goed nieuws te rapen : de geavanceerde boordcomputer voor vrachtwagens stuwt de internationale expansie, en dat levert nieuwe banen op. Onlangs werden al vijftien mensen aangeworven. De komende twee jaar zouden er nog eens telkens een twintigtal bijkomen.

Managing director Ludwig Lemenu : “Onze ‘derde generatie’-boordcomputer combineert registratie (van gegevens als rijden/niet-rijden, duur van de tankbeurten, brandstofpeil, temperatuur van de laadruimte enzovoorts) met opslag van die gegevens (op smart cards) en communicatie (via satelliet, GSM, RAM Mobile Data,…). Voor de chauffeur is het eenvoudig in gebruik, voor de bedrijfsleider is het een management tool dat toelaat kostenbesparingen te realiseren. Aanvankelijk hadden vooral Belgische en Nederlandse wegvervoerbedrijven daar oren naar, sinds enige tijd groeit de vraag ook elders in Europa.” De Europese expansie gebeurt onder de koepel van Transics, de bestaande nv die reeds de buitenlandse activiteiten beheerde maar nu fors wordt uitgebreid. Structureel bekeken, wordt ICS de Belgische distributie-antenne voor Transics, dat in andere landen met lokale value added resellers zal werken.

ICS werd op 31 december ’84 boven de doopvont gehouden door Ludwig Lemenu en Albert Barroo ; sinds vorig jaar is ook commercieel directeur Walter Mastelinck mede-aandeelhouder. ICS startte als puur softwarehuis “en dat zijn we eigenlijk nog steeds,” zegt Ludwig Lemenu : “De productie van bijvoorbeeld de hardware voor onze boordcomputer besteden we uit.” ICS specialiseerde zich gaandeweg in een paar “verticale marktsegmenten” : vooral het transportwezen, maar ook de textielsector, en de petroleumverdelers. “Vorig jaar haalden we met ICS en Transics samen een omzet van 180 miljoen waarvan zo’n 30 miljoen door onze boordcomputer en een winst van om en bij het miljoen. Dit jaar komen we met onze 65 personeelsleden een eind boven 200 miljoen frank omzet uit, volgend jaar halen we allicht langs Transics alleen al 200 miljoen. Sinds vorig jaar is de vraag immers explosief gaan groeien, doordat we een flinke technologische voorsprong hebben op de concurrentie. Om die te behouden moeten we investeren in marketing en O&O. Vandaar die bijkomende aanwervingen.”

De Europese ambities doen de trouw aan Poperinge niet wankelen. Lemenu : “Omdat Albert Barroo en ikzelf allebei hier vlakbij, in Vlamertinge, onze roots hebben. En er is gewoon geen reden om te verhuizen : in de omgeving zijn voldoende goed geschoolde informatici te vinden.”

LUDWIG LEMENU (ICS) Moordende concurrentie in de transportmarkt stuwt de Europese vraag naar onze boordcomputer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content