Niet te slijten?

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Wie wil er nog Belgische aandelen? De reputatie van de schaarse technologieaandelen was al naar de haaien door dossiers als Lernout & Hauspie, Real Software of CS2. Maar de zaak- Interbrew schept het beeld dat ook grote defensieve Belgische aandelen te veel risico inhouden voor institutionele investeerders. We vroegen aan Olivier Lefebvre ( Euronext Brussel) of er nog volk over de Brusselse beursvloer komt.

Hoe groot is de schade aan het imago van Belgische aandelen?.

OLIVIER LEFEBVRE. (EURONEXT BRUSSEL) “Alle Belgische genoteerde technologiebedrijven hebben te lijden onder de zaak-Lernout & Hauspie. Interbrew is onvoorzichtig geweest, maar niemand had verwacht dat de Britse regering de overname van Bass zou verbieden. Maar de opgelopen schade is tijdelijk. Veel erger is dat Belgische aandelen met structurele handicaps kampen.”

Waarom hebben buitenlandse institutionele investeerders geen zin in Belgische aandelen?

LEFEBVRE. Het verdwijnen van Belgische blue chips zoals Petrofina, Tractebel, BBL of Royale Belge van de Brusselse beurstabellen wees op een structureel dimensieprobleem. Wie zat er bij de verkoop aan de onderhandelingstafel aan Belgische kant? De aandeelhouder. Wie zat er voor de koper aan de andere kant van de tafel? De chief executive officer van het bedrijf. Belgische bedrijven werden verkocht vanuit een portefeuillebenadering van de aandeelhouder, en werden gekocht door bedrijven die geleid werden vanuit een business-strategie.

Daarnaast kampen Belgische aandelen vaak ook met een beperkte free float ( nvdr – het percentage van de aandelen dat op de beurs verhandeld wordt). Dat beperkt de liquiditeit van het aandeel en dat willen institutionele investeerders niet. Het is de verantwoordelijkheid van de beursgenoteerde bedrijven om dat probleem op te lossen.

Nogal wat bedrijven verwijten Euronext Brussel nochtans dat u te weinig doet om Belgische aandelen te promoten in het buitenland.

LEFEBVRE. Het is gemakkelijk om de schuld op de beurs te steken. Het is echter onze taak niet om aandelen te verkopen. Een beurs moet in de eerste plaats liquiditeit aantrekken door de transactiekosten te drukken. Dat doen we ook. Uit een recente internationale vergelijking bleek dat Euronext Brussel de vierde kostenefficiëntste beurs is.

daan killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content