Neutelings Riedijk: Nederlanders verfraaien België
Op de internationale scène gooit Neutelings Riedijk Architects hoge ogen. Het Nederlandse bureau ontwierp in ons land het Stuk (Leuven) en het Museum aan de Stroom (Antwerpen).
In ons land kreeg Neutelings Riedijk Architects (NRA) veel lof voor de intelligente verbouwing en uitbreiding van het kunstencentrum Stuk in Leuven. Het leverde de Nederlanders overigens de Prijs voor Architectuur van de provincie Vlaams-Brabant op. En hun Hollainhof in Gent geldt als een voorbeeld van hoe socialewoningbouw ook anders kan. Dat NRA ook meespeelt in de Champions League van de architectuur mag dan weer blijken uit enkele opmerkelijke resultaten in internationale architectuurwedstrijden. In New York behoorde het Nederlandse architectenbureau tot een select kransje van zes architectenteams dat plannen mocht maken voor de herontwikkeling van Ground Zero. In Gent won het ontwerp van NRA de architectuurwedstrijd voor het Forum. De concurrentie, met onder meer de tandem Toyo Ito en Andrea Branz, was er nochtans niet min. Voor de wedstrijd voor een nieuw casino in Knokke eindigde NRA op de tweede plaats.
In de haven van Rotterdam openden vorig jaar de deuren van het Scheepvaart & Transport College. De verticale structuur is opmerkelijk voor een schoolgebouw. NRA ontwierp ook een nieuw gebouw voor de Nederlandse belastingdienst. In Hilversum bouwen ze een knap nieuw complex met een interactief museum en archiefruimte voor het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
En nu naar Oost-Europa
In Antwerpen is zopas de werf van het Museum aan de Stroom opgestart. Willem Jan Neutelings noemt de zestig meter hoge museumtoren een interessant project. “Het moest meer worden dan een klassiek museum,” vindt hij. Willem Jan Neutelings woont zelf in Antwerpen en realiseerde hier een van zijn eerste eigen projecten: het woningblok De Kaai op de Plantinkaai. “Het was na het Huis van Roosmalen van Bob Van Reeth het tweede serieuze architectuurproject op die locatie. Het heeft aangetoond welk potentieel Antwerpen wel heeft.”
Hoewel NRA veel en graag in België werkt, blijft Nederland het belangrijkste activiteitenterrein. “Ik schat dat we een vierde van onze projecten in België realiseren, tegenover drie vierde in Nederland,” zegt Neutelings. Maar het bureau stelt zich steeds internationaler op. Zo kan het binnenkort wellicht aan de slag in Parijs, voor de bouw van een spectaculair hotel en shoppingcenter. En NRA richt zijn pijlen nu vooral op Oost-Europa. “In Nederland en België heeft elke stad nu wel zijn theater, museum, bibliotheek enzovoort. Maar Oost-Europa is pas aan een inhaalbeweging begonnen. Er valt daar nog zoveel te doen. Bovendien is er voor de uitbouw veel Europees geld beschikbaar.” Hun eerste succes in Oost-Europa: de opdracht voor een groot multifunctioneel project met kantoren, een muziektheater, appartementen en winkelruimte in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië.
NRA is een relatief klein bureau – er werken ongeveer twintig mensen – maar het is dan ook een puur ontwerpersbureau. “Als er een project binnenkomt, gaan wij op zoek naar de juiste mensen en partners. Vergelijk het met een regisseur die voor een nieuwe film acteurs, een cameraman enzovoort aantrekt.”
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier