Nationale Bank neemt Crelan onder vuur voor antiwitwasbeleid

Philippe Voisin, CEO van Crelan © belga
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur

De Nationale Bank van België (NBB) neemt Crelan, naar balanstotaal de vijfde grootste finan­ciële instelling van het land, op de korrel voor zijn gebrek­kig beleid in de strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Dat schrijft De Tijd dinsdag.

De NBB liet vlak voor Kerstmis aan Crelan weten dat sprake was van ‘significante tekortkomingen’ bij het naleven van de antiwitwaswet van 2017. Die waren zo ernstig dat onmiddellijk maatregelen nodig waren. De NBB struikelde er vooral over dat Crelan bij internationale financiële transacties van klanten geen (realtime)screening deed om personen en entiteiten op te sporen waarvoor sancties, embargo’s of andere maatregelen gelden.

Crelan kon ondanks het aan­dringen van de NBB tijd winnen en ging in de verdediging. Met behulp van Deloitte en in overleg met de toezichthouder kwam volgens meerdere bronnen een actieplan tot stand. De juiste status van de uitvoering van het plan is niet helemaal duidelijk. Het dossier kan leiden tot sancties, al valt te horen dat het minder zwaar weegt dan dat van Degroof Petercam uit 2019. 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content