Met de KMO naar de beurs

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Analisten voorspellen een weinig rooskleuring beursjaar 2001. Europe Finance et Industrie, de Franse specialist in beursintroducties van KMO’s, is minder pessimistisch.

“Neen, we hebben er zeker geen spijt van dat we besloten hebben om Belgische bedrijven naar de beurs te begeleiden,” zegt Bernardo Ruzzicone, gedelegeerd bestuurder van Europe Finance et Industrie Benelux (EFI). “We willen net de geloofwaardigheid van de beurs herstellen door de beleggers niet langer exuberante winsten voor te spiegelen.” EFI Benelux opende eind vorig jaar een kantoor in Brussel en is een dochter van het Franse EFI, dat zich in beursintroducties van KMO’s specialiseert. EFI betreedt de Beneluxmarkt omdat het samen met twee partners de oprichting van Euroclass, een nieuwe beurs voor KMO’s, voorbereidt. Ruzzicone: “Op een moment dat groeibeurzen als Easdaq en Nasdaq zware klappen hebben gekregen, kan het geen kwaad om met een project uit te pakken dat het niet van een of andere hype moet hebben.”

EFI begeleidt de beursgang van bedrijven die op het eerste gezicht niet groot genoeg zijn voor een initial public offering (IPO) maar wel een interessant groeiperspectief hebben. In Frankrijk is het marktleider: het bracht sinds de oprichting in 1988 250 bedrijven naar de beurs. Vorig jaar werden 45 nieuwe aandelen geïntroduceerd. EFI Benelux heeft plannen klaar voor vier Belgische bedrijven die naar de beurs willen. Eén daarvan is Follow-Web, een specialist in e-procurement (bedrijfsaankopen via het internet) – goed voor een omzet van 5,5 miljoen euro. “Meer en meer bedrijven doen een beroep op outsourcing om hun niet-strategische aankopen te regelen. Het is op die groeimarkt dat we actief zijn, en daarom vonden we een beursgang een ideale manier om het broodnodige geld op te halen,” zegt André Olivier van Follow-Web. “Durfkapitaal was voor ons geen interessante optie omdat we geen fonds vonden dat in deze branche over een vergelijkbare knowhow beschikte.”

Olivier wordt bijgetreden door Claude Poulaert, chief executive officer van Luxyachting, een bedrijf dat boten verhuurt voor luxecruises op de Middellandse Zee. “Een echte nichemarkt,” zegt Poulaert. “Durfkapitaal konden we misschien in de beginfase goed gebruiken, maar niet nu. Wij hebben voor EFI gekozen wegens de grote onafhankelijkheid. Het is geen bank, neemt geen participaties en doet niet aan portefeuillebeheer. Van belangenvermenging is dus geen sprake. Het is ook geen probleem om maar een klein deel van de aandelen te laten noteren: het minimum is bepaald op 5%.”

De KMO’s die EFI naar de beurs begeleidt, komen uit de meest uiteenlopende sectoren. Ruzzicone: “We kijken naar de track-record en groeiperspectieven van het bedrijf, die rond de 20% omzetgroei per jaar moeten liggen. De sector is bijkomstig. Het huidige negatieve beursklimaat is daarom een voordeel. Het is het moment om nieuwe aandelen aan te kopen en dan kun je maar beter kiezen voor bedrijven die op stevige fundamenten zijn gebouwd.”

ALAIN MOUTON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content