MATRASSPECIALIST INNOVEERT MET DRANKJE

BJORN DIEUSAERT EN SASKIA VRANKEN "Almaar meer organisaties en ondernemingen zijn bezorgd over de gezondheid van hun medewerkers en van de planeet." © FOTOGRAFIE KRIS VAN EXEL

PRS Medical, een specialist in matrassen tegen doorligwonden, verrast met een bijzondere diversificatie: natuurlijke drankjes die de wereld verbeteren.

PRS Medical uit Rotselaar specialiseert zich in de verkoop en de verhuur van medisch materiaal dat bij bedlegerige patiënten doorligwonden voorkomt en geneest. “Dat zijn zwaar onderschatte kosten voor de zorgsector. Doorligwonden vragen veel zorg en leiden tot langere ziekenhuisopnames. Bovendien kunnen er bijkomende complicaties en infecties optreden, die zelfs verantwoordelijk kunnen zijn voor het vroegtijdig overlijden van een patiënt”, zegt Bjorn Dieusaert, CEO en oprichter van PRS Medical.

Het speerpunt zijn de alternerende matrassystemen. Dat zijn geperfectioneerde luchtmatrassen die bestaan uit kleine cellen. Een pomp zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsdelen alternerend drukvrij worden gehouden. Dat stimuleert een goede doorbloeding en vermijdt doorligwonden.

“De voorbije jaren kregen we enkele grote ziekenhuisgroepen als klant. Zo leveren we onze matrassystemen onder meer aan UZ Gent, UZ Leuven, Iris Group in Brussel en de instellingen van het Zorgbedrijf Antwerpen. Bovendien profiteren we van de toegenomen professionalisering in de ziekenhuissector.” Circa twee derde van de matrassen wordt verhuurd in leasing. “Dat zorgt voor stabielere inkomsten, maar daar staan wel grotere investeringen tegenover, omdat we alles moeten voorfinancieren”, vertelt Dieusaert.

100 procent natuurlijk

De ondernemer richtte ook Naturebay op, dat een alternatief biedt voor de traditionele frisdranken en fruitsappen. De dranken van Naturebay zijn 100 procent natuurlijk, bevatten weinig suiker en helemaal geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of kunstmatige additieven. De verdeelautomaten verbruiken ook veel minder energie dan traditionele automaten omdat de drankjes enkel worden gekoeld of verwarmd op het moment dat ze worden getapt. En door de keuze voor lokale producten blijft ook de milieu-impact van het transport beperkt. “Naturebay kan bedrijven ondersteunen in hun streven naar duurzaamheid, terwijl ook bespaard kan worden op afval, stroom, logistiek en CO2-uitstoot”, zegt Dieusaert.

Naturebay staat nog in de kinderschoenen en de eerste klanten dienen zich aan, waaronder een school met 1800 leerlingen. “We hebben het nieuwe concept helemaal vanaf nul uitgewerkt. We maken dus een steile leercurve door. Maar we geloven er sterk in, want almaar meer organisaties en ondernemingen zijn bezorgd over de gezondheid van hun medewerkers en van de planeet.”

SVEN VONCK

“We profiteren van de toegenomen professionalisering in de ziekenhuissector”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content