Alain Mouton

‘We hebben geen behoefte aan paarse begrotingstrucs’

Alain Mouton Journalist

De tactieken vertonen sterke gelijkenissen met die van de paarse jaren. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

Een hogere boete – tot 6,75 procent – voor bedrijven die geen of onvoldoende voorafbetalingen doen in de vennootschapsbelasting is een geschenk voor de federale begroting. Bedrijven kiezen volop voor voorafbetalingen om die boete te vermijden.

Vorig jaar is 13,19 miljard euro aan voorafbetalingen gestort. Voor 2018 wordt 14,2 miljard euro verwacht. Alleen: hoe meer voorafbetalingen er vandaag zijn, hoe minder effectieve fiscale inkomsten er de komende jaren zijn.

De regering houdt daar onvoldoende rekening mee bij de opstelling van de begroting. Nochtans dalen de inkomsten uit de vennootschapsbelasting de komende twee jaar met 3,36 miljard euro. Het is niet de eerste klassieke opsmuktruc van de regering-Michel. Aan het begin van de legislatuur werd al beslist de belasting op individueel pensioensparen vervroegd te innen. Toen betekende dat kassa-kassa, maar de factuur volgt nog.

We hebben geen behoefte aan paarse begrotingstrucs

Dat het begrotingsbeleid de grote zwakte is van deze regering is allang duidelijk. Maar dat deze centrumrechtse coalitie tactieken hanteert die sterke gelijkenissen vertonen met de paarse jaren onder Guy Verhofstadt (1999-2007) is zeer pijnlijk. Daar had ons land nu echt geen behoefte aan.

Men zou kunnen zeggen dat deze opsmukoperaties minder erg zijn dan de 5 miljard van het Belgacom-pensioenfonds dat de paarse regering aansloeg om tot een begrotingsevenwicht te komen. Of de sale-and-leasebackoperaties van overheidsgebouwen, die na verkoop 1,3 miljard euro in het laatje brachten, maar daarna uiteindelijk gecumuleerd 1,8 miljard euro aan huur kosten.

De bedragen lagen toen meestal hoger, maar het verhaal is hetzelfde: eenmalige maatregelen in plaats van een moedig budgettair beleid. Ook deze regering heeft nog maar eens een kans gemist om structurele budgettaire buffers op te bouwen. De ploeg die na de verkiezingen van 2019 aantreedt zal de zoveelste ‘saneringsregering’ zijn in een lange rij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content